Nakon sastanka s Putinom

Borisov: Rusija se nakon 2024. povlači s Međunarodne svemirske postaje

Russian President Putin meets Roscosmos head Borisov in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
26.07.2022.
u 17:33

Budućnost ruskih letova s posadom trebala bi se prije svega temeljiti na sustavnom i uravnoteženom znanstvenom programu jer želimo da svaki novi let obogati naša saznanja u svemirskoj sferi, kazao je Borisov.

Rusija se nakon 2024. povlači iz projekta Međunarodne svemirske postaje (ISS), no sve obveze prema partnerima bit će ispunjene, rekao je u utorak novi šef Roskosmosa Jurij Borisov nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom, no NASA je objavila da još nije službeno obaviještena.

Borisov je otkrio kako je obavijestio Putina da Roskosmos funkcionira po ranije utvrđenom planu s međunarodnim partnerima i da će Moskva sigurno ispuniti svoje obveze, no da je odluka o ruskom povlačenju s postaje nakon 2024. već donesena, prenose agencije AFP i Reuters. Rekao je kako vjeruje da će se dotad početi formirati ruska svemirska postaja koja će postati prioritet ruskoga nacionalnog svemirskog programa.

"Budućnost ruskih letova s posadom trebala bi se prije svega temeljiti na sustavnom i uravnoteženom znanstvenom programu jer želimo da svaki novi let obogati naša saznanja u svemirskoj sferi", kazao je.

Američka svemirska agencija NASA kazala je da još nije "službeno" obaviještena.

"Nismo primili nikakvu službenu informaciju od svojih partnera koja se odnosi na današnje vijesti", rekla je NASA-ina direktorica za ISS, Robyn Gates na konferenciji za novinare u Washingtonu, prenosi agencija France presse.

Sjedinjene Američke Države žele produljiti postojanje ISS-a do 2030. godine.

Borisov je na čelo Roskosmosa imenovan sredinom srpnja i na toj je dužnosti zamijenio Dmitrija Rogozina. Dotad je 65-ogodišnji Borisov obnašao dužnost zamjenika premijera i bio je zadužen za ruski vojno-industrijski kompleks, koji uključuje i područje svemira.

"Za mene je to velika čast, ali mi donosi i dodatne obveze", rekao je Borisov Putinu.

Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

"Kada govorimo o svemirskoj domeni mogu reći da je u teškoj situaciji i mislim da je moja glavna zadaća ne spustiti ljestvicu, već je podići, prije svega tako da se omogući realizacija svih potrebnih svemirskih usluga važnih za rusko gospodarstvo", kazao je Borisov Putinu te istaknuo da su posebno važni navigacija, komunikacija i prijenos podataka.

Rusija je 2020. izgubila monopol kada je riječ o slanju u svemir letjelica i lansera. Radi se o pouzdanim ali zastarjelim lanserima i svemirskim letjelicama Sojuz, a svemu je pridonijelo i stupanje na scenu tvrtke SpaceX američkog milijardera Elona Muska.

Na suradnju Rusije i Zapada u svemirskoj domeni utjecala je i ruska ofenziva na Ukrajinu pokrenuta 24. veljače.

Zapadne sankcije uvedene protiv Rusije upravo zbog napada na Ukrajinu dijelom su utjecale na rusku zrakoplovnu i svemirsku industriju i mogu utjecati i na ISS, te bi redovita opskrba mogla biti prekinuta ili poremećena.

I konačno, ruski svemirski sektor godinama muče korupcija i izostanak inovacija.

On je kazao i kako vjeruje da će se dotad započeti s formiranjem ruske svemirske postaje, koja će postati prioritet ruskoga nacionalnog svemirskog programa.

"Budućnost ruskih letova s posadom trebala bi se prije svega temeljiti na sustavnom i uravnoteženom znanstvenom programu jer želimo da svaki novi let obogati naša saznanja u svemirskoj sferi", kazao je.

Video - Pogledajte trenutak kada je NASA-in mini helikopter poletio na Marsu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije