US OPEN

Ćilić skinuo Simonovo prokletstvo: Ni Berdych sada nije nepobjediv!

Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.09.2014.
u 13:43

WILANDER: Čilić ima sve što tenisač treba imati. Uskoro bi mogao osvojiti Grand Slam naslov

Marin Čilić napokon je uspio pobijediti Francuza Gillesa Simona. Nakon četiri poraza u međusobnim dvobojima, naš je tenisač skinuo to prokletstvo, i to u najboljem trenutku i na najboljemu mjestu – u osmini finala US Opena.

Uz 23 asa i 76 pogrešaka!

Kao i u njihovim prethodnim mečevima, odigran je maksimalni broj setova, ali je ovaj put kao pobjednik izašao Međugorac, nakon četiri sata i 13 minuta velike borbe slavio je sa - 5:7, 7:6 (3), 6:4, 3:6, 6:3. Uz 23 asa, ali i 76 neprisiljenih pogrešaka.

- Čini se da Simon i ja ne možemo bez odlučujućeg seta, bilo da se igra na tri ili pet setova. Još jedan iznimno težak meč, veoma težak dan, velika vlažnost i vrućina, ali i moja slatka pobjeda. Igrao sam odlično u petom setu, sjajno, i pokazao visoku razinu mentalne pripremljenosti. Presretan sam zbog ulaska u četvrtfinale - kazao je Čilić i potkrijepio:

- Znao sam da Gillesa neću lako pobijediti, naši su mečevi uvijek izjednačeni, ali je on pobjeđivao. Danas je bilo drukčije. Psihički sam bio pripremljeniji nego u prethodnim mečevima: iako sam izgubio četvrti set, nastavio sam dobro igrati i na kraju sam uspio pobijediti.

Čilićeva pobjeda još više dobiva na važnosti ako se zna da su uvjeti za igru na stadionu Louisa Armstronga doista bili iznimno teški.

– Obojica smo najbolje igrali u petom setu jer je sunce konačno zašlo za tribinu. Nije lako igrati u takvim uvjetima. Nastojao sam skratiti poene, ali mi to nije uvijek uspijevalo - objasnio je naš prvi tenisač.

Iako su agencije javile da je Čilić time prvi put u karijeri uzastopno ušao u četvrtfinale na dva Grand Slam turnira (Wimbledon i US Open), istina je da je Marinu to uspjelo drugi put u karijeri. U prethodnom slučaju "spojio je" četvrtfinale US Opena 2009. i polufinale Australian Opena 2010. godine. No, točno je da je pobjedom nad Simonom izjednačio svoj najveći uspjeh na US Openu, među osam najboljih bio je i 2009. i 2012. godine.

- Značajno sam napredovao ove godine, prije svega mentalno, pogotovu nakon dvoboja s Đokovićem u Wimbledonu. Iskustva iz tog meča danas sam dobro iskoristio - napomenuo je Čilić.

Ulaskom u četvrtfinale Marin je osigurao novčanu nagradu od 370.250 USD. No, moglo bi se to i udvostručiti, uspije li u dvoboju za polufinale, u četvrtak, nadjačati i Čeha Tomaša Berdycha, sedmog tenisača svijeta, koji je u četvrtfinale ušao nakon uvjerljive pobjede nad austrijskom nadom Dominicom Thiemom sa 6:1, 6:2, 6:4.

Ponoviti Wimbledon

Čilić i Berdych dosad su se sučelili osam puta a pobjedu više ima Čeh. No, u njihovu zadnjem okršaju, u Wimbledonu ove godine, Hrvat je bio uspješniji (7:6 (5), 6:4, 7:6 (6)).

- U našem posljednjem meču u Wimbledonu igrao sam zaista fantastično. Pokušat ću nešto iz tog meča iskoristiti i u predstojećem. Bit će to drugačiji meč od onoga sa Simonom, igrat će se drugačije, bit će puno kraćih poena. Morat ću biti maksimalno usredotočen na svaki poen jer Berdych kažnjava i male pogreške. Bit će teško, ali to će za obojicu biti velika prilika. Berdych nije nepobjediv i nadam se da ću ići dalje - optimističan je Čilić.

Njegove izvrsne igre prepoznali su i drugi, pa je bivša teniska zvijezda Mats Wilander, danas komentator Eurosporta, istaknuo:

- Pitao sam se gdje je Marin posljednjih godina, on je igrač koji ima sve što jedan tenisač treba imati. Ima odličan forhend, prvi servis i jako neugodan drugi servis, bekhend mu je solidan i za svoju visinu odlično se kreće. Veliki je talent, još uvijek je mlad i može u sam vrh svjetskog tenisa. Vjerujem da će u skoroj budućnosti osvojiti pokoji Grand Slam naslov!

>>Čilić: Ne želim stati, mogu pobijediti svakoga na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije