58 naslova u karijeri

Novak Đoković dominira svjetskim tenisom, ali zasad je tek sedmi najbolji u povijesti

Đoković - Murray
Foto: Reuters
1/5
10.11.2015.
u 09:20

GOAT lista vrednuje sve dosege i na njoj je Federer prvi, Connors drugi...

Da će Mastersi voljeti Novaka Đokovića, vidjelo se već 2007. kada je s 20 godina osvojio turnir u Miamiju. Poslije je iz godine u godinu bio sve uspješniji i u nedjelju u Parizu osvojio svoj 26. naslov iz te kategorije. Uspješniji od njega sada je samo Rafael Nadal s 27 osvojenih Mastersa 1000, Roger Federer je treći s 24.

Becker: Nole piše povijest

To da je Đoković u Parizu osvojio svoj jubilarni deseti turnir ove sezone (uz još četiri izgubljena finala) te 58. u karijeri, kao i da se približio 90. milijunu dolara zarađenom u karijeri, važne su činjenice, ali je još značajniji podatak da je osvojio i šesti Masters u sezoni. E, to nikome još prije Đokovića nije pošlo za rukom pa Novak tako s još jednim rekordom ulazi u tenisku povijest. S dosadašnjih pet (2011.) samo je dijelio vrh s Nadalom (2013.), Connorsom (1976.) i Laverom (1970).

– Novak ispisuje nove stranice teniske povijesti. Ovo je njegova godina. Iznimno sam ponosan što sam dio Đokovićeva tima – napisao je Novakov trener Boris Becker na svom Twitter profilu.

Što se Mastersa tiče, Đoković je ove godine osvojio dva turnira koji su po formuli najbliži Grand Slam turnirima – Indian Wells i Miami (na betonu), potom dva turnira na zemlji, Monte Carlo i Rim, pa Šangaj na iznimno brzoj podlozi i Pariz u dvorani. Pokleknuo je jedino u Montrealu (poraz od Murraya) i Cincinnatiju (Federer), dok je Madrid preskočio. Federer i Nadal u 2015. su osvojili samo jedan Masters, Novak u osam finala šest. K tome Srbin već 22 meča ne zna za poraz, posljednji je put izgubio u Cincinnatiju u kolovozu.

Mučile su me sumnje

– Postoji nekoliko razloga zbog kojih sam dosegnuo vrhunac karijere upravo ove godine, a oni se tiču tjelesne i mentalne snage. Prošao sam neka razdoblja u kojima nisam bio tako uspješan i u kojima su me mučile sumnje. To mi je bila odlična lekcija, a onda se ove godine sve poklopilo. Nitko nije savršen, ali ako težite savršenstvu, možda i dosegnete superiornost. Tako barem ja mislim – istaknuo je Đoković.

Osvoji li završni Masters u Londonu, Novak će svakako biti autor najuspješnije sezone u povijesti, no do časti da ga smatraju najboljim tenisačem svih vremena dalek je put. U moru kriterija najboljima nam se čine oni koje ima GOAT lista koju radi televizija Tennis Channel. Uzimaju sve u obzir (od Grand Slam naslova do olimpijskih odličja) i na toj listi prvi je Federer, ispred Connorsa, a Đoković je tek sedmi.

>> Đoković razbio Murraya i treću godinu zaredom osvojio Pariz!

Komentara 26

IV
ivanjoksimovic
10:25 10.11.2015.

GOAT lista je subjektivna stvar. Postoji desetine teniskih GOAT lista, na kojima se Novak kotira u top 3 ili 4. Ja licno, misljenja sam da je trenutno na mestu 5, sa ozbiljnim potencijalom da na kraju iduce godine uhvati mesto 3 ili cak 2, a na kraju 2017 da pretekne cak i Federera. No, to je vec logika sta bi bilo kad bi bilo. Ostaje da vidimo. Ako posmatramo ELO rankings, kompjuterska analiza koja postoji za sve sportove, Novak je pobedom u Sangaju postavio novi standard na teniskoj listi, popevsi se na sam vrh, a pobedom u Parizu cak i uvecao tu razliku. Brojni se parametri tu uzimaju u obzir. Tenis channel recimo nije uzeo u obzir vrlo vazan parametar kako se stizalo do GS i masters titula, odnosno konkurencija. Zar je prvih 7-8 Federerovih GS titula za poredjenje sa isto toliko prvih Nadalovih ili Novakovih? Veoma su daleko. Federer je do titula dolazio preko Safina, Rodicka, Leytona H., Baghdatisa ... a Nadal i Novak jedan protiv drugog i samog Federera, ili Murraya, pa cak i Wawrinka je kvalitetniji od Federerovih oponenata.

UN
unbekant
11:23 10.11.2015.

Djokovic je mlad i njegovo vrjeme dolazi,a samo me interesuje,kakvih i koji to sedam tenisera je uzelo vise "titula"od Djokovica,ili je presudno njegovo porjeklo,zato sto on dolazi iz Srbije,odnosno s Balkana.

RA
rade1973
15:00 10.11.2015.

kod nas Slavena je najveci problem sto mi ne zelimo podrzavati jedni druge, za razliku od germana prestanimo se mrziti pocnimo jedni druge podrzavati naprijed Nole,Bojane,Dario,Mandza,Alene,Nemanja itd....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije