Povezala 'Serena Slam'

Serena stigla na korak od teniske besmrtnosti

Serena Williams - Muguruza
Foto: Reuters
13.07.2015.
u 10:50

Kao vino. Sa 33 godine i 289 dana Amerikanka je postala najstarijom Grand Slam pobjednicom u tzv. Open eri. Prije nje to je bila Navratilova (1990.) s 33 godine i 263 dana

Amerikanka Serena Williams učinila je još jedan korak k teniskoj besmrtnosti. Pobijedivši u finalu Španjolku Garbine Muguruzu (6:4, 6:4), osvojila je svoj šesti Wimbledon (11. obitelji Williams), što joj je ujedno 21. Grand Slam naslov, ukupno 90. turnir u karijeri (68 u pojedinačnoj i 22 u konkurenciji parova). S 33 godine i 289 dana postala je najstarijom Grand Slam pobjednicom u tzv. Open eri (od 1968. godine). Prije nje taj je rekord držala Martina Navratilova koja je 1990. osvojila također Wimbledon s 33 godine i 263 dana.

Drugi put u karijeri Amerikanka je uspjela povezati tzv. Grand Slam, osvojiti četiri najveća turnira u nizu (taj su pothvat već nazvali Serena Slam). Prvi put joj je to pošlo za rukom 2002. i 2003. godine kada je spojila Roland Garros, Wimbledon, US Open i Australian Open. Sad joj se pruža prilika da se na US Openu bori za svoj prvi pravi, sezonski Grand Slam. Posljednja koja je to ostvarila bila je Njemica Steffi Graf koja je 1988. ušla u povijest kao treća tenisačica koja je osvojila Grand Slam. Kako je te godine današnja supruga Andrea Agassija osvojila i olimpijsko zlato, novinari su njezin pothvat nazvali Golden Slam i taj će njezin doseg teško biti ponovljen.

Sigurna na prvom mjestu

I Serena ima olimpijsko zlato (London 2012., i još tri u paru sa sestrom Venus), no ono nije kompletirano s četiri Grand Slam naslova. Steffi prednjači i po broju Grand Slam naslova (22), ali i taj bi rekord Serena mogla dostići ako osvoji US Open.

– Ako sam mogla doći do "Serena Slama", mogu i do Grand Slama. Iako sam svjesna da 127 tenisačica (koliko ih, uz nju, nastupi u prvom kolu, op. a.) ne želi da to postignem. Sasvim razumljivo, nije to ništa osobno, samo i one žele osvojiti Grand Slam turnir. Imala sam težak ždrijeb u Wimbledonu i to mi je učvrstilo samopouzdanje. Ako sam ovdje mogla pobijediti, mogu to ponoviti i u New Yorku. Nemam što izgubiti, sigurna sam na prvom mjestu WTA liste a cilj mi je tu i ostati do kraja sezone. Želim sve učiniti da uoči Australian Opena ne budem pod bilo kakvim pritiskom – rekla je wimbledonska slavljenica koja je prvi Grand Slam naslov osvojila 1999. na US Openu.

U "glavi" je tajna

U čemu je tajna Serenina uspjeha, gdje leži njezina snaga osim u proporcijama (70 kilograma na metar i 75 cm visine)?

Mentalna stabilnost je moja najveća snaga. Dok sam odrastala, otac mi je uvijek govorio da je "glava" sve u tenisu i da moram biti mentalno jaka. To sam očito primila k srcu. I činjenica da sam najmlađa od petero djece utjecala je na to, natjerala me je da dodatno radim – objasnila je Serena.

Ona je zapravo najmlađa od pet kćeri Richarda Williamsa, godinu i pol starija od nje je Venus, također vrhunska tenisačica, a još starije su Lyndrea, Isha i Yetunde (umrla 2003.). Iako je Venus osvojila nešto manje turnira (46 u pojedinačnoj i 21 u konkurenciji parova), u pojedinim je razdobljima dominirala nad mlađom sestrom. Kao da je sam tata Richard odlučivao. A možda i jest.

– Venus je starija i mora prva osvojiti Wimbledon. A poslije? Najsretniji ću biti ako se budu izmjenjivale – rekao nam je Richard Williams 2000. godine u Wimbledonu, nakon što je u polufinalu Venus pobijedila Serenu sa 6:2, 7:6 (3).

Venus je te godine i osvojila svoj prvi Wimbledon, sljedeće drugi. Potom je dominacija sestara Williams tekla ovako: 2002. Serena, 2003. Serena, 2005. Venus, 2007. Venus, 2008. Venus, 2009. Serena, 2010. Serena, 2012. Serena, 2015. Serena.

Iako Steffi Graf ima više osvojenih turnira (107 u pojedinačnoj konkurenciji), Serena debelo prednjači u turnirskoj zaradi. Amerikanka je do Wimbledona zaradila 69,7 milijuna američkih dolara, dok je Njemica u cijeloj karijeri uprihodila 21,9 milijuna USD. Jasno, kvaka je u različitim epohama. Danas se u ženskom tenisu zarađuje više nego ikad, jer su nagrade uglavnom izjednačene s muškarcima. A Serena to koristi i mogla bi tako, gotovo svi se slažu, barem još dvije-tri godine.

a Hrvatska je stigla do još jednog Grand Slam naslova u konkurenciji kojoj dosad nismo pridavali osobito značenje. Goran Ivanišević (43) i Ivan Ljubičić (36) osvojili su pozivni veteranski Wimbledon (legende) nakon što su u finalu pobijedili Južnoafrikanca Ferreiru i Francuza Grosjeana sa 6:3, 1:6, 10:5.

Iako su prije svega zabavljali sebe i publiku (posebno Goran), njih su dvojica i u skupini postigli sve tri pobjede: nad Bjorkmanom i Johanssonom, Delgadom i Enqwistom i Gimelstobom i Hutchinsom. I svaki put u produljenom tie-breaku.

>> Ćoriću opet plasman karijere, Đoković ima 10.845 bodova više od Nadala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije