SPLITSKA ŽELJEZARA

Tri sindikalna povjerenika Željezare Split počela štrajkati glađu

19.05.2009.
u 21:29

Mladen Bekavac, Jozo Ivančević i Tonći Mužić, tri sindikalna povjerenika u Željezari Split, počeli su danas štrajkati glađu, a pridružilo im se i dvoje radnika. Među njima, invalid rada na štakama Špiro Pleština.

– Institucije države nas zavlače, ništa ne poduzimaju za rješavanje našega problema. Očito je da je poljski Zlomrex digao ruke od Željezare, a od sastanka s Damirom Polančecom ništa se nije promijenilo – kazali su nam sindikalni povjerenici koji će štrajkati glađu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno dok im to zdravstveno stanje omogući.

Gubici 101 milijun kn
Ogorčeni su i rezignirani jer je 476 radnika Željezare poslano na plaćeni godišnji odmor, koji im se, tvrde, sigurni neće platiti. Ugrožena je egzistencija svih njihovih obitelji, mnogi su u kreditima, ne znaju kako će preživjeti.

Željezara Split ima 101 milijun kuna gubitka, a u blokadi su sa 40 milijuna kuna. Sindikalni povjerenici naglašavaju da više ne mogu gubiti vrijeme i da su se na ovaj “potez očajnika” odlučili jer su ih svi do sada izigrali i očito je kako ni prosvjedi nisu dali nikakva rezultata.

– Invalid sam rada, 40 godina radim u Željezari, imam troje djece, HZZO mi je prekinuo bolovanje, uputili su me u Željezaru da me ona zbrine – kazuje nam Špiro Pleština, koji jednostavno ne vidi rješenje.

Kao da smo Biafra
Operirao je oba koljena, za ugradnju umjetnog kuka on i supruga digli su 8000 eura zajma i ne zna kako će ga vraćati.

– Poljaci se ovdje ponašaju kao da su došli u Biafru – kaže Pleština, koji će s kolegama štrajkati glađu dok mu zdravlje ne bude ugroženo.

Kap koja je prelila čašu strpljenja sindikalnih povjerenik je dopis koji je danas došao u Željezaru. Čelnik HFP-a traži da imenuju dva člana za komisiju, koja će analizirati kupoprodajni ugovor sa Zlomrexom, što su oni odradili još prošli tjedan!

– Nećemo odavde izlaziti, ovdje ćemo spavati – poručuju sindikalni povjerenici.

Želite prijaviti greške?