USKRS S OBITELJI

Žaklina, Špiček i Pažanin su za vas pripremili prijedlog menija za uskrsni ručak. Pogledajte recepte!

Tomislav Špiček
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
15.04.2017.
u 20:33

Članovi žirija “Tri, dva, jedan – kuhaj!” vole Uskrs s obitelji a dali su nam i svoj prijedlog menija za uskrsni ručak

Svake godine jedva čekam proljeće i Uskrs. Priroda se budi, trava zeleni, kokice počinju nesti više jaja, dok je šunka u ovo doba godine “odradila” taman kako treba – govori kulinarski mag Tomislav Špiček. Baš kao i njegovi kolege iz žirija emisije “Tri, dva, jedan – kuhaj!”, Ivan Pažanin i Žakline Troskot, uskrsne blagdane štuje tradicionalistički, a glavno mjesto za štednjakom tada prepušta članicama svoje obitelji.

Luk iz našeg vrta

– Na uskrsnom stolu je obvezno cijela šunka, jer nas ima dvanaestak. Puna kuća. U jesen moja majka posadi mladi luk, koji nikne u proljeće pa na stolu imamo i njega, ali i domaći kruh i šparoge. Kod Špičekovih uskrsni ručak počinje juhom, kuhanom govedinom, a završi domaćim slasticama – makovnjačom i orahnjačom. Za pripremu blagdanskog ručka zadužena je moja mama, jer ja na Uskrs radim. Taman stignem pojesti, a onda odlazim na posao. I tako svake godine – kaže Špiček. Slično je kod Pažanina koji je na Uskrs uvijek kod svojih roditelja.

– Doručak se ne propušta. Tu su, naravno, šunka, sir i jaja, dok je ručak po želji. Hoće li to biti purica, teletina ili janjetina, svejedno je. Bitno je da smo svi na okupu. Ne preskače se ni bojenje jaja povrćem – luk za smeđu ili narančastu, cikla za ljubičastu, a crveni kupus za plavu boju. A moja mama svake godine napravi domaći štrudl, orahnjaču i čokoladnu tortu kojima se uvijek iznova veselim – ističe Pažanin.

Guštanje na moru

Kod slastičarke Žakline Troskot bojenje uskrsnih jaja prirodnim tehnikama prošireno je bojenjem kurkumom koja pisanicama daje jarkožutu boju, a već godinama vrijedi pravilo da za Uskrs nekamo otputuju s prijateljima i njihovim klincima.

– Ako se poklopi dobro vrijeme, većinom obiteljski odlazimo s prijateljima na more ili na neko drugo putovanje. To obično završi roštiljem, za koji je zadužen muški dio ekipe, a mi žene smo za salate i priloge i unaprijed se pripremi kuhana šunka s hrenom za doručak i kolači, naravno moji iz Amélie... Bitno je da bude veselo i opušteno – kaže Žakline.

Kako god slavili, jedno im je svima zajedničko – za Uskrs obitelj mora biti na okupu. Svima žele sretne blagdane, a samo za čitatelje Večernjeg lista dali su i recepte, Pažanin za predjelo, Špiček za glavno jelo, a Troskot za desert, za one koji se još nisu odlučili kako će izgledati meni njihova uskrsnog ručka.      

>> Blagdanska hrana: Uskrsni oblizeki na domaći način

>> Uskršnji jelovnik s manje kalorija i više okusa!

Ključne riječi

Komentara 2

SO
sofisticated
22:41 15.04.2017.

Špiček bi trebao preći na solarnu jogu.

RA
Rakiya
08:19 16.04.2017.

Spicek legenda.ajd da vas malo pohvalim.nisam desnicar ali najozbiljnije ste novine.ovo sve ostalo zutilo zutilo,katastrofa i da cemo svi sutra pomrijeti od gladi.znate na kog mislim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije