Željka Klemenčić:

Nisu me odgajali za domaćicu, do fakulteta nisam znala ispeći jaje

05.05.2014., Zagreb - Zeljka Klemencic clanica zirija kulinarskog showa
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
20.04.2015.
u 11:32


Počela je kuhati iz hobija, a danas joj je gastronomija život i predmet istraživanja

Nije teško zalijepiti se za zabavan kulinarski format kao što je RTL-ov "Tri, dva, jedan – kuhaj!".

I dalje sam novinarka

Puno simpatičnih kuhara amatera, nezgoda, pokuda i pohvala i šarmantan žiri kojem, svaka čast muškoj snazi Toma Gretića i Tomislava Špičeka, šarmom rejting diže Željka Klemenčić. Uredničke pozicije u jednom magazinu odrekla se kako bi strast prema gastronomiji pretvorila u privatni biznis, a o kandidatima s kojima se druži u showu kaže:

– Od početka do sada bilo je stvarno svega! Znam da je u početku bilo i treme pred kamerama, ali bilo je i ljudi koji su u kuhinju zalutali. Od tada su definitivno napredovali. Neki imaju izraženije jače strane samo u jednom smjeru, kod nekih primjećuješ da postoji i svestranost i tu se već vidi da su potkovaniji od drugih. Ali mislim da gledatelje treba podsjećati da sve ovo nema veze s profesionalnim kuhanjem. To su kuhari amateri pred koje se u skladu s tim postavljaju i drukčija očekivanja. Ako bi se netko od njih htio okušati kao profesionalac, morao bi temeljito krenuti od početka, od guljenja mrkve i sjeckanja povrća. Nisam čak ni sigurna ima li itko od kandidata takve ambicije.

Za sebe kaže da je i dalje novinarka i urednica, ali i strastvena kuharica amaterka te da nema nakane prelaziti u kuharske vode. A da se s Gretićem i Špičekom mora natjecati u pripremi nekog jela, što bi odabrala?

– Dosta sam dobra sa svim vrstama tijesta jer pečem kruhove, razvlačim i mijesim... ali to je samo segment. Da biram cjelovito jelo, izabrala bih teleću koljenicu i goveđi rep, neki ozbiljan komad mesa koji se priprema dugo i polako, i sa strane leću i pečenu ciklu.

Njena ljubav prema hrani i zdravom uzgoju namirnica nastajala je postupno.

– Nisam odgajana da budem domaćica i kuharica. Došla sam na fakultet, a da nisam znala ni jaje ispeći. Bila sam nula. Kada sam počela kuhati, kuhala sam za gušt, za društvo, tulume i obitelj, a ne zato što sam morala i tako sam se slučajno u to zaljubila. Kad kuhaš najbližima, shvatiš da je ključna stvar dobra namirnica. Zato sam puno počela hodati po terenu i u kontaktu sam s malim proizvođačima koji rade na prirodan način. Osim svojeg gastromagazina, imam i svoj vrt na staroj Samoborskoj. U vrtu sam vikendima, a najdraže mi je u njemu biti rano ujutro... To mi je hobi i, što god izraste, sretna sam što je izraslo – kaže Željka, a kada je kao gastronomsku stručnjakinju pitamo kako se hrane hrvatski građani, kaže:

Bez ekstremnog troška

– Teško je generalizirati, ali sa sigurnošću mogu reći da se jede previše kruha. Hrvati žive na pekarskim proizvodima, a i na meni najdosadnijim vrstama mesa – piletini i svinjetini. Takva baza nije sjajna... Kod nekoga je stvar toga da živi skromno i nema izbora, a neki idu linijom lakšeg otpora. Ipak, kod nas se još uvijek mogu nabaviti divne namirnice koje nisu skupe kao drugdje u Europi i, tko hoće, može se još uvijek dobro hraniti, a da to ne bude ekstremno skupo.

>>Gretić izbacio Špičeka sa seta!

>>Tom Gretić htio biti kipar, karijeru u kulinarstvu počeo kuhajući za prognanike u Sheratonu

Komentara 18

BO
Bonus
14:08 20.04.2015.

Ne kuzim komentatore. Ko da je vrag u vas usao... U cemu je problem? Pa zena kaze svoje iskustvo, novinari prenose. Uostalom, ako vam je pretesko procitati neciju pricu da ne dobijete slom zivaca, odite se smiriti kuhanjem svojih "specijaliteta"...

AD
adrian1
14:04 20.04.2015.

super je žena, za razliku od mnogih u javnosti i medijima barem zna o čemu govori. A što se tiče prehrane Hrvata rekla je sve potpuno točno- nažderavaju se kruha u nenormalnim količinama, a prehrana im se vrti oko 10 jela

Avatar wratnik
wratnik
17:22 20.04.2015.

evo vam sad jedan mali odlomak (vi cete breci) paucara, a mene to nece smetati, ja znam kuhati, prati, sivati na sivacoj masini peglati kosulje, popravljati sve kucne aparate i masine, uredjivati stan i popravljeti auto.....na zalost nema vrijemena zaa sve te radove, ali sam srijetno ozenjen sa zenom koja nije znala ispegljat moje kosulje, ali danas to radi puno bolje nego ja.....a kd napravi pecenu govedinu (schorbraten) moram joj cetitati kao najbolioj kuharici. Has kucni odgoj ne donosi nikome srijece, vec vise stete, jer se ljudi ogranicavaju u njihovim sposobnostima....papucar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije