Nije teško zalijepiti se za zabavan kulinarski format kao što je RTL-ov "Tri, dva, jedan – kuhaj!".
I dalje sam novinarka
Puno simpatičnih kuhara amatera, nezgoda, pokuda i pohvala i šarmantan žiri kojem, svaka čast muškoj snazi Toma Gretića i Tomislava Špičeka, šarmom rejting diže Željka Klemenčić. Uredničke pozicije u jednom magazinu odrekla se kako bi strast prema gastronomiji pretvorila u privatni biznis, a o kandidatima s kojima se druži u showu kaže:
– Od početka do sada bilo je stvarno svega! Znam da je u početku bilo i treme pred kamerama, ali bilo je i ljudi koji su u kuhinju zalutali. Od tada su definitivno napredovali. Neki imaju izraženije jače strane samo u jednom smjeru, kod nekih primjećuješ da postoji i svestranost i tu se već vidi da su potkovaniji od drugih. Ali mislim da gledatelje treba podsjećati da sve ovo nema veze s profesionalnim kuhanjem. To su kuhari amateri pred koje se u skladu s tim postavljaju i drukčija očekivanja. Ako bi se netko od njih htio okušati kao profesionalac, morao bi temeljito krenuti od početka, od guljenja mrkve i sjeckanja povrća. Nisam čak ni sigurna ima li itko od kandidata takve ambicije.
Za sebe kaže da je i dalje novinarka i urednica, ali i strastvena kuharica amaterka te da nema nakane prelaziti u kuharske vode. A da se s Gretićem i Špičekom mora natjecati u pripremi nekog jela, što bi odabrala?
– Dosta sam dobra sa svim vrstama tijesta jer pečem kruhove, razvlačim i mijesim... ali to je samo segment. Da biram cjelovito jelo, izabrala bih teleću koljenicu i goveđi rep, neki ozbiljan komad mesa koji se priprema dugo i polako, i sa strane leću i pečenu ciklu.
Njena ljubav prema hrani i zdravom uzgoju namirnica nastajala je postupno.
– Nisam odgajana da budem domaćica i kuharica. Došla sam na fakultet, a da nisam znala ni jaje ispeći. Bila sam nula. Kada sam počela kuhati, kuhala sam za gušt, za društvo, tulume i obitelj, a ne zato što sam morala i tako sam se slučajno u to zaljubila. Kad kuhaš najbližima, shvatiš da je ključna stvar dobra namirnica. Zato sam puno počela hodati po terenu i u kontaktu sam s malim proizvođačima koji rade na prirodan način. Osim svojeg gastromagazina, imam i svoj vrt na staroj Samoborskoj. U vrtu sam vikendima, a najdraže mi je u njemu biti rano ujutro... To mi je hobi i, što god izraste, sretna sam što je izraslo – kaže Željka, a kada je kao gastronomsku stručnjakinju pitamo kako se hrane hrvatski građani, kaže:
Bez ekstremnog troška
– Teško je generalizirati, ali sa sigurnošću mogu reći da se jede previše kruha. Hrvati žive na pekarskim proizvodima, a i na meni najdosadnijim vrstama mesa – piletini i svinjetini. Takva baza nije sjajna... Kod nekoga je stvar toga da živi skromno i nema izbora, a neki idu linijom lakšeg otpora. Ipak, kod nas se još uvijek mogu nabaviti divne namirnice koje nisu skupe kao drugdje u Europi i, tko hoće, može se još uvijek dobro hraniti, a da to ne bude ekstremno skupo.
>>Gretić izbacio Špičeka sa seta!
>>Tom Gretić htio biti kipar, karijeru u kulinarstvu počeo kuhajući za prognanike u Sheratonu
Ne kuzim komentatore. Ko da je vrag u vas usao... U cemu je problem? Pa zena kaze svoje iskustvo, novinari prenose. Uostalom, ako vam je pretesko procitati neciju pricu da ne dobijete slom zivaca, odite se smiriti kuhanjem svojih "specijaliteta"...