12.02.2011. u 10:55

S puno nade i strepnje htio bih znati kamo moj narod i ja danas idemo

Obilježena je 66. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca svetom misom zadušnicom u Širokom Brijegu u ponedjeljak, 7. veljače 2011. Svetu misu zadušnicu predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar sa 66 svećenika, na kojoj su sudjelovali i postulanti, novaci, časne sestre te brojni puk. U ponedjeljak, 14. veljače 2011. u crkvi sv. Petra i Pavla u 18 sati slavit će se sveta misa u spomen na pobijene fratre u Mostaru 1945. te za stradale vjernike Mostara i okolice koji su pali kao žrtve u II. svjetskom ratu, poraću i u Domovinskom ratu!

U srijedu, 14. veljače 1945. partizani su ušli u Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru oko 14 sati. Oficiri Ozne su došli u samostan oko 18 sati te prozvali između nazočnih fratara: provincijala dr. fra Leona Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu, fra Bernardina Smoljana, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara. Svezali su ih žicom, mučki ubili i ubacili u Neretvu, negdje između Starog mosta i Čekrka.

Između ostalog, fra Leon Petrović je prvi hercegovački franjevac koji je postigao doktorat iz znanosti! Fra Grgo Vasilj bijaše veliki “Samaritanac”.

Fra Jozo Bencun je svojim pozivom bio potpuno odan Bogu. Fra Rafo bijaše posebno uzor vojnicima, obnašajući službu vojnog kapelana. Fra Bernardin je sa župljanima župe Međugorje podigao visoki betonski križ na brdu Križevac 1933. Fra Kažimir bijaše borac za Božju istinu i ljudska prava. Najmlađi smrtno stradali fratar tog kobnog dana bio je pjesnik fra Nenad Pehar, koji se odlikovao iznimnom dobrotom. Tijela im nikada nisu pronađena. Provincijal je u propovijedi u Širokom Brijegu istaknuo: - I ovo naše okupljanje izraz je dubokog poštovanja i zahvalnosti pred onima koji su nesebičnim i neustrašivim življenjem zapaljenu baklju milosti Božje predali nama u ruke. Zahvaljujući njihovu svjedočanstvu hrabrosti i vjere, dobro znam odakle dolazim, ali s puno nade i strepnje htio bih znati kamo ja i moj narod danas idemo.

Ključne riječi

Komentara 3

BK
B Kosa
21:44 25.02.2011.

Mi Bosanci smo zatrovani tim komunizmom vise nego i jedna zemlja Evrpoi ja sam dobro upamtijo njihovo dobro ubili su mi amidju gi je bolvicar u Sarajevu pobili su nedznog naroda bilo je zatvora vise nego ikada otimali su imovinuinu i hranu od gladna naroda i nemamo sta slaviti komunizam

BO
boskovic
21:41 22.02.2011.

Jadni fratri a di ji nadose tolike 66 sta ce u Sirokom toliko tada fratara koliko je to crkava tamo bilo i di je tada Bog bio da ih nije moga spasi

BK
B Kosa
21:34 25.02.2011.

Dok netko zali isjeca se nevini zrtava neki slave te komunisticke zlocine jos gone i nas da slavimo sto nije komsinski mi smo pristali za tim komunizmom gore nego sj Korea

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?