Savjeti za dizano tijesto
Savjet 1: Dizano tijesto ste dovoljno mijesili kada tijesto "očisti posudu" - to znači kad se kod miješenja odvaja od ruba.
Savjet 2: Ako posudu s dizanim tijestom prekrijete vlažnom kuhinjskom krpom, krpa se neće zalijepiti za tijesto. Osim toga, površina tijesta neće se tako brzo isušiti.
Savjet 3: Ovako će se dizano tijesto najbolje dizati:
- u pećnici pri temperaturi od 50 °C
- u mikrovalnoj pećnici (80-90 W): neka se tijesto otprilike 5 min. diže, a potom ga ostavite da odstoji 5 min.
- u hladnjaku, preko noći.
Delicije za uskrsni doručak
Savjet 4: lzradite uskrsne zečeve od marcipana:
Po vlastitoj želji obojite marcipan s Dr. Oetker Kakaom za kolače. Za tijelo zečića od kugle donjim rubom šake oblikujte tupasti, pomalo spljošteni oblik kapljice. Nešto manju kuglu također oblikujte na isti način s time da uži kraj zarežete škarama i malo razvučete. Tako nastalu glavu položite na uži dio tijela. Za rep zalijepite malu kuglicu. Za oči možete koristiti kružiće od marcipana ili čokolade.
Savjet 5: Napravite domaća bavarska peciva:
U visokom loncu zakuhajte 1 litru vode, skinite lonac sa štednjaka te pažljivo i polako umiješajte 50 g Dr. Oetker Sode bikarbone tako da tekućina jako počne bacati mjehure. Neka se tekućina malo ohladi. Od dizanog tijesta (prema svom receptu) oblikujte peciva. Komade tijesta jedan za drugim - najbolje pomoću velike rupičaste žlice - uronite oko 10 sekundi u vruću tekućinu. Ostavite da se dobro ocijede i položite direktno na lim za pećenje. Potom peciva eventualno još jednom kistom premažite s tekućinom i po ukusu pospite solju, sjemenkama maka, bundeve i/ili suncokreta. Dalje pecite prema uputama u receptu.
Savjet 6: lspletite pletenicu od dizanog tijesta sa svježim sirom i uljem s jabukama:
-
Priprema: Jabuke operite, narežite na četvrtine, izvadite im koštice i krupno naribajte. Lim obložite papirom za pećenje. Zagrijte pećnicu. Odaberite željeni recept od klasičnog tijesta sa svježim sirom i uljem (umjesto dizanog tijesta). Električna pećnica: oko 180°C; Pećnica na vrući zrak: oko 160°C
-
Tijesto od svježeg sira i ulja: U posudi pomiješajte brašno s Dr. Oetker Original Backin praškom za pecivo. Dodajte ostale sastojke prema receptu, osim naribane jabuke, i mikserom (lopaticama) od svega, najprije na najnižoj, a potom na najvećoj brzini izradite glatko tijesto. (Ne miješajte predugo, inače će se tijesto početi lijepiti!) Na kraju umiješajte naribanu jabuku. Od tijesta na brašnom posutoj radnoj ploči oblikujte valjak. Podijelite tijesto na 3 jednaka komada i oblikujte od svake 40 cm dugi valjak.
-
Od valjaka ispletite pletenicu i položite je na lim.
-
Pletenicu premažite mlijekom i pospite bademima. Gurnite lim u pećnicu.
Položaj u pećnici: donja trećina.
Vrijeme pećenja: oko 30 min.
Pletenicu zajedno s papirom za pećenje povucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.
Savjet 7: Oplemenite džem:
Za uskrsni doručak najbolje prolazi domaće.
Oplemenite džemove, pekmeze i želee nakon kuhanja s Dr. Oetker Džemfixom s malo likera, ruma ili voćne rakije. Ako dodate malu količinu (do otprilike 3 žlice), to neće utjecati na želiranje.
8-10 / Neka Uskrs bude šaren! - ldeje za ukrašavanje i dekoracije
Savjet 8: Pa ovaj put biste mogli izraditi kartice za raspored sjedenja u obliku pisanica! Za to će Vam biti potrebna tvrdo kuhana jaja i različite bojice za pisanje. Pazite da koristite samo bezopasne bojice za hranu pa ćete jaja bez problema moći jesti. Napišite ime gostiju na tvrdo kuhana jaja i ukrasite jaja po Vašoj želji. Tako će obična jaja na Uskrs postati praktične atrakcije!
Savjet 9: Za "jestivu travu", npr. kao dekoraciju za kolače, jednostavno protisnite zeleni Fondant dekor kroz gnječilicu za češnjak ili sito za čaj.
Savjet 10: Bijelu čokoladu zbog svoje neutralne boje možete obojiti u koju god boju želite. Bijelu čokoladu usitnite pa ju rastopite u vodenoj kupelji na slaboj vatri. Dodajte malo Dr. Oetker Boje za hranu (zelenu, crvenu, žutu, plavu), jako dobro izmiješajte i ukrasite kolače, torte ili kekse po vlastitom izboru.