Kardinal Bozanić

'U posljednje smo vrijeme svjedoci nekog programiranog razaranja društvenog tkiva'

Josip Bozanić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
05.04.2015.
u 13:55

Slabi li se gospodarstvenike, ruši se autoritet gospodarske neovisnosti; izjednači li se agresora i žrtvu, branitelja i napadača, ruši se autoritet slobode, kazao je u svojoj propovijedi kardinal Bozanić

– U vremenu kada se obećanja na svim razinama tako olako daju i još lakše krše, kada je poljuljano povjerenje u ljude, institucije, pravednost…, čovjeku je potreban netko tko nikad nije razočarao, tko je u dijalogu s čovjekom uvijek vjerodostojan, netko na koga se čovjek uvijek može osloniti. A to je Bog. To je uvijek i samo Bog – rekao je u svojoj propovjedi kardinal Josip Bozanić koji je predvodio je Misu Uskrsnuća Gospodinova u zagrebačkoj katedrali.

– Draga braćo i sestre, u hrvatskom smo društvu u posljednje vrijeme svjedoci nekog gotovo programiranog razaranja društvenog tkiva. Dojam je da se vrlo polagano, ali sustavno, iz dana u dan oslabljuju službe koje su na korist zajednice i općeg dobra. Spomenimo samo: rastave li se supružnici, ruši se autoritet obitelji; podcijeni li se učitelje i odgojitelje, ruši se autoritet škole; postavi li se slabiće, nesposobne i neodgovorne za državnike, narušava se autoritet društvenog dobra i mira; slabi li se gospodarstvenike, ruši se autoritet gospodarske neovisnosti; izjednači li se agresora i žrtvu, branitelja i napadača, ruši se autoritet slobode… A može se možda i ovako gledati na taj proces: umanji li se vrijednost obitelji, ruši se autoritet oca i majke; uvuče li se u školu ideologija globalizma, ruši se autoritet učitelja; umanji li se važnost državne neovisnosti, ruši se autoritet državnika; obescijeni li se vrijednost slobode, ruši se autoritet onih koji su je izborili... Podvuče li se crta, imamo kao posljedice na jednoj strani čovjeka, samog, nezaštićenog, obespravljenog i napuštenog, a s druge strane pojavljuje se nešto skriveno, zakukuljeno, nedefinirano, a s velikim apetitom da iz pozadine vuče konce i upravlja. Širi se kultura odbacivanja i isključivanja, koju je na toliko mjesta prokazao papa Franjo. Sav taj proces nikako ne može biti Božje djelo, jer Bog s čovjekom nema skrivenih namjera, on je u svojoj namisli uvijek posve transparentan – rekao je Bozanić.

Zagrebački nadbiskup istaknuo je kako ne smijemo dopustiti da nam se zapriječi put do Spasitelja, Isusa živog i uskrsnulog. – svetkovina Uskrsa hrabri nas u svakidašnjem životu, oslobađa naspesimizma te nam otvara putove življenje vjere. »Življena vjera otvara srce Božjoj milosti koja oslobađa od pesimizma. U tim smo okolnostima pozvani biti živi izvori vode na koje će drugi dolaziti piti. Pokatkad se to pretvori u težak križ, ali se upravo iz križa, iz svoga probodenog boka Gospodin predao nama kao izvor vode žive. Ne dopustimo da nam se ukrade nada!« – kaže papa Franjo – citirao je kardinal Bozanić poglavara Katoličke crkve.

Na kraju je mnogobrojnim vjernicima poželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

>> Josip Bozanić: U našoj Domovini na djelu je kultura odbacivanja i isključivanja

Komentara 58

Avatar Slito
Slito
14:27 05.04.2015.

Svim Hrvatima ma gdje god bili sretanUskrs! A i ovome povrh,iako nije zasluzio.

DU
Deleted user
15:00 05.04.2015.

Od 1945. do 1990. proganjali su nas, mučili i ubijali fizički. Od 1990. do danas opet nas proganjaju kao i prije. Nakon što je 1995. završio rat, ne ubija nas više agresor, ali nas naši domaći muče još žešće ii okrutnije jer smišljeno (programirano) razaraju nam doslovce sve - i tijelo i dušu i duh. Tko to ne shvaća ili neće da shvati tomu je ova kardinalova propovijed obično popovsko zanovijetanje. Kamo sreće kad bi bilo tako.

ZA
zampioivo
16:13 05.04.2015.

Porazene velikosrpske snage ne mirzju ni danas na najveci katolicki blagsan, pirazeni nemaju mira, mrznja ih jede i pojest ce ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije