Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Uspjeh Hrvatske i veliki poraz Janeza Janše

'Slovenian Prime Minister Janez Jansa gives a press conference on December 2, 2012 after the results of the run-off vote of the presidential elections in Ljubljana. Former Prime Minister Borut Pahor w
Reuters/PIXSELL
08.03.2013. u 12:00

Ulazak Hrvatske u EU bivši slovenski premijer dočekat će u oporbi, a možda i u zatvoru

Dogovor o privremenom rješenju problema Ljubljanske banke, ovakav kakav je predstavljen javnosti, nedvojbeno je uspjeh hrvatske diplomacije. Spor koji traje dulje od dvadeset godina odavno je prerastao okvire pravnog problema, ušavši u okvire visokih strasti, politikantstva i demagogije – i to s obje strane granice. Kao takav prerastao je i regionalne okvire, dobivši i europsku dimenziju. Vrijeme je zapravo radilo za Hrvatsku. Europska unija, uz potporu SAD-a, jednostavno nije mogla dopustiti da pravovaljani ulazak nove države članice bude zaustavljen zbog bilateralnog problema s jednom od članica.

Takav presedan imao bi nesagledive posljedice na buduće širenje Unije. Ipak, kako formalnih mehanizama za utjecaj na Sloveniju nije bilo, radili su oni neformalni – takozvana tiha diplomacija. Dakako, i Hrvatska je morala pristati na ustupke – dogovorni put rješavanja dugova, no bez povlačenja sudskih tužbi koje bi bilo nereverzibilno i koje je Slovenija postavljala kao conditio sine qua non. Najveći gubitnik je bivši slovenski premijer Janez Janša, koji će ulazak Hrvatske u EU, po svemu sudeći, gledati iz oporbe, a možda i iz zatvora. Je li mu taj status priskrbila blokada Hrvatske? Odgovor na to pitanje ovisi o tome vjerujete li u slučajnosti.

Komentara 9

DU
Deleted user
12:05 08.03.2013.

Blokada RH nema poveznice s pol. padom Janeza Janše odnosno za njegov pad je prvenstveno kriva njegova ćud, a koja je došla do izražaja već prvih godina samostalnosti kad je bio min. obrane (afera Depala Vas). Ukratko, on je izgubio pol. podršku u vel. gradovima, a kao tzv. car provincije odnosno jeftini populist po seoskim ohcetima i zadimljenim gostilnama se nije mogao više pol. održati sukobljen s permanentnim optužbama za korupciju plus višak osobne imovine za koju nije imao dokaza da ju pošteno stekao. I naposljetku je uslijedio pad, nevezano uz Hrvatsku - jer se oko blokade RH slažu ama baš sve pol. opcije u Sloveniji i mi im dođemo kao faktor kohezije, odnosno sloga u SLO zavlada jedino tada kad treba smisliti novu pakost u smjeru Hrvaška...

FC
fcod
13:57 08.03.2013.

Tužbe nisu povučene, nego stavljene u "zastoj" !?!? Ma u praksi je povučeno ili u "zastoju" jedno te isto! NE vidim ja tu nikakav slovenski ustupak i prije bih rekao da je ovo njihova 100%tna pobjeda. Jutarnji je odavno SDPovov glasnik, a u Večernjem se da naći kritičkih tekstova o ovoj vlasti. Primjećujem nekakvu promjenu danas. Ima li to kakve veze sa smanjnjem PDVA na novine?

LO
lokun
16:12 08.03.2013.

Hrvatska će ovaj potpis platiti DVIJE MILIJARDE!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?