poglavlja

17. Ekonomska i monetarna unija: Euro se uvodi po ispunjenju uvjeta

euri
Arhiva VL
15.06.2011.
u 21:31

Uvođenje eura, kao konačni cilj, ne događa se čim država postane članicom EU nego kasnije, nakon što se ispune zadani uvjeti vezani uz stabilnost cijena, održivost javnih financija, stabilnost tečaja i razinu dugoročnih kamatnih stopa.

Usklađivanje nacionalnih ekonomskih politika prema zajedničkim ciljevima koji se temelje na načelima stabilnosti cijena, zdravih državnih financija i održivosti platne bilance povoljno djeluje na gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta te jača konkurentnost gospodarstva. Uvođenje eura, kao konačni cilj, ne događa se čim država postane članicom EU nego kasnije, nakon što se ispune zadani uvjeti vezani uz stabilnost cijena, održivost javnih financija, stabilnost tečaja i razinu dugoročnih kamatnih stopa.

• Zajednička valuta pozitivno djeluje na trgovinsku integraciju s ostalim članicama eurozone, što podupire dugoročni ekonomski rast.

• Uvođenjem eura nestat će troškovi konverzije valuta i olakšat će se poslovanje našim poduzećima.

• Važna je korist od uvođenja eura eliminacija valutnog rizika, što će značajno pridonijeti makrofinancijskoj stabilnosti u Hrvatskoj i omogućiti približavanje kamatnih stopa u RH onima u zemljama eurozone.

• Uvođenje eura kao nacionalne valute olakšat će usporedbe cijena na tržištu, što će pridonijeti i razvoju konkurencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije