DANAS U VEČERNJEM

5 stvari koje hitno treba mijenjati u sustavu ovrha

27.06.2017.
u 00:03

Predložene izmjene Ovršnog zakona tek su kozmetika, slažu se i predstavnici dužnika i sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji predlaže pet stvari koje treba mijenjati u sustavu ovrha

Kozmetičke izmjene ovršnog zakona koje će Sabor uskoro usvojiti vrlo su skromna naznaka da su kreatori politika načeli problem 330.000 blokiranih građana, a jesu li ga shvatili ozbiljno, bit će jasno tek poduzmu li i ozbiljne korake u financijskoj rehabilitaciji tih ugroženih građana.

Da bi to napravili, ne trebaju biti posebno inovativni, dovoljno je da bace oko na prakse drugih država EU; na slovenski se model višekratno referirao i sudac Trgovačkog suda, kandidat za Ustavnog suca Mislav Kolakušić.

Osim što, kao i u ostalim državama EU, u Sloveniji ovrhe provodi sud, centralizirani sustav e-ovrha imaju već 10 godina, pet manje nego Austrija. Za pokretanje ovršnog postupka naplaćuju samo sudsku pristojbu koja je, provodi li se ovrha elektroničkim zahtjevom, 44 eura, a u “papirnatom” obliku 55 eura.     

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju od utorka ili u e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Titov trg postaje Trg Republike Hrvatske

>>Dosje o klimi: Na more ćemo ići u jesen i na proljeće, a ljeti u planine

>>Split na nogama: Sedmogodišnjeg dječaka oduzimaju majci i odvode ocu u Italiju

>>Danas dar: Reprint Večernjeg lista iz 1990. na dan kada je konstitutiran Sabor

 

Komentara 20

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
21:21 26.06.2017.

Bandić i Hasanbegović su se abnormanlo istovarili po antifama. Rada Borić i Zoran Pusić su u jedinici intenzivnog liječenja (naravno na račun državnog proračuna). Vili Matula će mjesto gdje se je prvi put cjelivao sa dečkom od sada zvati Trg Republike Hrvatske, oh kako divno! Kulturnjaci 2016 i Liga antifašista se koprcaju u agoniji. Naravno, ubrzo slijedi nezavisno istraživanje i sondiranje prostora oko Jasenovca da se konačno utvrdi istina, a to je oko 5000 žrtava. Također u Jadovnom nema niti jednog kostura na dnu Šaranove jame.

Avatar soliloquy
soliloquy
23:44 26.06.2017.

Smiješno je kako urbana geografija odražava šizofreniju stanovnika. Samo u zadnjih 30 godina imali smo prvo Trg Republike koji je onda postao Jelačić plac, pa smo onda imali Trg žrtava fašizma koji je postao Trg hrvatskih velikana pa onda opet Trg žrtava fašizma (dok su velikani preseljeni na bivši Trg burze), onda smo imali Trg francuske revolucije kojeg imamo i danas ali u kojeg su onda ugurali i manji Trg Franje Tuđmana (jer eto, netko se sjetio da bi Franjo trebao trg, ali nitko nije znao gdje), onda su od parkinga u Savskoj 66 napravili Trg Nevenke Topalušić za vječno sjećanje na šatoraše koji su se pobunili protiv nitko ni danas ne zna čega, i sad za kraj imamo Trg Maršala Tita koji će postati Trg Republike Hrvatske. Što je, valjda, totalno drugačije od onog ranijeg Trga Republike po kojem smo hodali 1980-ih.

Avatar rubinet
rubinet
21:18 26.06.2017.

trg žrtava komunizma..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije