ugostiteljska ponuda

Je li na Adventu (pre)skupo? Ceh za šestero 591 kunu, novac samo klizi...

Advent u Zagrebu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
13.12.2017.
u 09:48

Posjetitelji su, kažu, svjesni da “street food” zapravo vrijedi manje nego što ga plaćaju, ali i da prodavači računaju na to da su spremni potrošiti

Zagrebački burger od 180 grama od junetine, pomiješan s buncekom, jabukom i kupusom, stoji 65 kuna, janjeća kobasica s tzatziki umakom i tapenadom od crnih maslina 42, dalmatinska plata s pršutom, pancetom, domaćim maslinama i sirom 130, 16 ručno rađenih pralina 56 kuna... Paprene cijene koje se ovih dana mogu vidjeti na Adventu, čini se, nisu odvratile Zagrepčane i goste da potroše koju kunu više. Ponuda je šarolika i kreativna, pa novac nekako lakše klizi iz ruke. Otrežnjenje dolazi tek kad se dođe kući i pogleda koliko ga je ostalo u novčaniku. Iako se mnogi šokiraju već tijekom izlaska. Jedno je šesteročlano društvo prošli vikend, primjerice, dva burgera, četiri kobasice u tortilji i šest kuhanih vina platilo 591 kunu. A nisu se, kažu, ni najeli.

Kućica se otplati za tjedan

Zbog čega onda građani gotovo bez razmišljanja odrješuju novčanike i spremni su platiti više nego što proizvod koji kupuju doista vrijedi? Svjesni su da više novca ne znači nužno i bolju kvalitetu.

Advent u Zagrebu
1/53

– Na Adventu proizvod najbolje prodaje atmosfera. Ako iziđe dvoje ljudi, nemaju što u gradu raditi bez 200 kuna. Cijene bi mogle biti i niže – kažu dvije PR-ovke koje smo zatekli na Trgu bana Jelačića. Onima koji rade, dodaju djevojke, nije problem izdvojiti nekoliko stotina kuna za jednu večer, ali ima onih koji si to ne mogu priuštiti.

– Nedavno sam preporučila baki i djedu da se odu prošetati, pa kad su čuli da će dvije kobasice i dva kuhana vina platiti 50 kuna, rekli su da za taj novac naprave doma cijeli ručak. Nisu otišli na kraju – kaže jedna od njih.

Ivona Anzulović u Gajevoj je, pak, s prijateljicom popila rum-punč. Izdvojila je za to 15 kuna, što je, smatra, podnošljivo.

– Iako bi bilo bolje da košta 10 kuna. Da je samo tih pet kuna jeftinije, imali bi više gostiju, a ljudi bi došli više puta nego što sad dođu – kaže. Cijene su, primjećuju posjetitelji, 10 do 20 posto više nego lani. Germknedli su, recimo, s 30 skočili na 35 kuna, iako su neki zadržali staru cijenu. Fritule, koje su donedavno koštale 15, sada su od 20 do 25 kuna, a kuhano vino stoji od 13 do 15, a prije nekoliko godina bilo je po 10 kuna. Opravdanje za poskupljenje moglo bi se pronaći u iznosu najma kućice, koji stoji od 30 do 90 tisuća kuna.

No, i sami ugostitelji otkrivaju da se za najboljih dana u blagajni zna naći i po 10.000 kuna, što bi značilo da se u prosjeku najam otplati u najviše jedan tjedan. A zagrebački Advent traje 40 dana. Kućice na nekoj od frekventnijih lokacija dobivaju uglavnom ugostitelji koji već godinama posluju na sajmu. Većina organizatora najbolje pozicije uglavnom nudi prošlogodišnjim zakupcima, koji, prema nekim izračunima, na kraju Adventa u džepu imaju 100.000 kuna čiste zarade. Prosječno se u radnom danu proda oko 200 kobasica, 30 litara vina i 200 porcija fritula, a vikendom je prodaja dvostruko veća.

Jasno da žele zaraditi, ali...

– Jasno je da ugostitelji žele zaraditi, no pretjerano su digli cijene uglavnom zbog toga što je Advent u Zagrebu najbolji u Europi, ne zato što je ponuda kvalitetnija. No, posjetitelji su toga svjesni i znaju da će potrošiti ako dođu na Advent – kažu Sandra Brekalo i Tihana Vidović, studentice koje su u Zagreb došle iz Mostara. Potrošiti veću količinu novca odlučila je i Ivana Dželalija, kojoj, kaže, nije problem čekati 15-20 minuta u redu da bi probala kobasicu od 30 kuna iako zna da ta kobasica toliko ne vrijedi.

– Predbožićno je doba, pa se troši više – zaključuje ta Splićanka.

Pogledajte i video novog rotora:

Komentara 103

SX
sudbina x
10:35 13.12.2017.

Naravno da je preskupo...Litru vina kupuju po deset kuna a dva decilitra kuhanog vina u koji sipaju pola vode prodaju po 15 kuna...

MA
masnajasna
11:24 13.12.2017.

meni je najsmiješnije to seljačko samohvaljenje i nametanje teze da je ZG Advent najljepši u Europi, pa oni koji su za njega glasali nisu posjetili niti jedan drugi Advent, tako da je to glasanje totalno nakaradno.

SI
siskic
11:29 13.12.2017.

preporuka novinarki. izostavili ste vrlo važno u članku. naima..koliko je ugostitelja koji rade na adventu u sustavu pdv-a. skoro 90 % nije. svi su osnovali za taj posao nove firme i izbjegli pdv-e...tako da svi drugi ugostitelji koji rade cijelee godine ispadaju glupi i budale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije