UZGAJIVAČI OČAJNI

Afrička svinjska kuga hara: 'Treba nam plan, ne znamo ni hoćemo li svinje smjeti prodati'

Posavski Podgajci: U selima uz Savu prvi puta u Hrvatskoj pojavila se afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
15.07.2023.
u 01:30

Hrvatska veterinarska komora apelira na važnost provedbe mjera pasivnog i aktivnog nadzora bolesti dok uzgajivači iz područja zahvaćenih bolešću negoduju jer smatraju da su pojedine mjere prerigorozne

Afrička svinjska kuga dosad je potvrđena na ukupno 84 gospodarstva na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, a iz jedne uginule divlje svinje virus je izoliran i u Karlovačkoj županiji. Hrvatska veterinarska komora (HVK) u petak je upozorila na važnost provedbe mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje afričke svinjske kuge te tako izbjegle ozbiljne socioekonomske i javnozdravstvene posljedice.

Nužan nadzor bolesti

HVK, kako se navodi u priopćenju, apelira na važnost provedbe mjera pasivnog i aktivnog nadzora bolesti te nužnost edukacije uzgajivača u odnosu na njihovu obvezu osiguravanja i provođenja dodatnih biosigurnosnih mjera u objektima u kojima se drže svinje, a koje su propisane godišnjom Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. 

VEZANI ČLANCI:

Komora apelira na posjednike da se u cijelosti pridržavaju svih propisanih mjera u zonama zaštite i zonama nadziranja koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, a koje su sadržane u Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH.

– Svaku promjenu zdravstvenog stanja i/ili uginuće svinja žurno i bez odgađanja potrebno je prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja bez stručnog postupanja i utvrđivanja uzroka uginuća – poručili su iz HVK. Također su naglasili važnost i ulogu veterinarske struke u kontroli i suzbijanju bolesti, osobito u slučajevima pojave naročito opasnih bolesti koje izazivaju velike gospodarske štete, kakva je i afrička svinjska kuga.

Traže dugoročni plan

U međuvremenu, uzgajivači iz područja zahvaćenih bolešću negoduju jer smatraju da su pojedine mjere prerigorozne. U nekim slučajevima tovljenici su već prerasli traženu kilažu, a vlasnici ih do daljnjega ne smiju prodavati, što ih izlaže dodatnim troškovima proizvodnje i stvaranju direktnih gubitaka.

– Nitko ne obraća pozornost na to da životinje treba hraniti. Svinje na jednom gospodarstvu dnevno pojedu hrane u vrijednosti od tisuću kuna, a vlasnik ne zna hoće li ih smjeti zaklati i prodati. Mislim da se mora hitno donijeti dugoročni plan koji će to riješiti – kaže Josip Nikolić, načelnik Sikirevaca, jedne od općina u kojima su potvrđeni prvi slučajevi afričke svinjske kuge.

VIDEO Skoro 6 metara strave: Najveći ikad burmanski piton uhvaćen u Floridi

Komentara 6

OB
Oblacni
12:59 15.07.2023.

Stavite svinjama maske, cijepite ih Covid cjepivom, da se ne baci i problem rijesen.

AN
AnteV
03:44 15.07.2023.

Zašto u Poljskoj nikada nema takvih bolesti?

DU
Deleted user
09:19 15.07.2023.

Nigdje u susjednim državama nema bolesnih svinja samo kod nas,a u trg.centrima kare bez kosti na akciji za 5.5eura.Kako znati što nam uvaljuju kada nitko ne vodi brigu ni o proizvođačima ni potrošačima.Bitno da se euri obrću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije