PAD HELIKOPTERA

MORH objavio: Pronađeno je tijelo trećeg člana posade mađarskog helikoptera

Nastavlja se potraga za trećim članom posade mađarskog helikoptera
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/14
22.06.2023.
u 15:30

Jučer se na području Pakova sela u Šibesko-kninskoj županiji srušio helikopter mađarskog ratnog zrakoplovstva. U potragu su uključeni pripadnici MORH-a i HGSS-a te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Tijela dva člana posade pronađena su dok se za trećim traga, a pretpostavlja se kako bi ono moglo biti ispod helikoptera. Za danas je navodno predviđeno dizanje olupine helikoptera.

jučerašnjoj intervenciji je sudjelovalo 29 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik, JVP Drniš, DVD Drniš kojima je zapovijedao županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić. Osim vatrogasaca, odazvali su se i pripadnici policije, HMP-a i HGSS-a.

Akciju danas nastavljaju pripadnici JVP Drniš i IVP Šibenik. Zapovjednik Dukić jučer je objasnio kako se olupina letjelice nalazi na litici 30 do 50 metara u provaliji te joj je teško pristupiti.

Tijek događaja:

15:31 -  Tijelo preminulog pripadnika Ratnog zrakoplovstva Mađarske pronađeno je u četvrtak 22. lipnja 2023. u popodnevnim satima.

Podsjetimo, mađarski helikopter Airbus H145M koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić”, srušio se u srijedu 21. lipnja oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem.

U padu helikoptera smrtno su stradala tri člana posade. Ministarstvo obrane još jednom izražava najdublje izraze sućuti obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga.

13:26 - Voditelj Službe civilne zaštite Dražen Bilać dao je izjavu za medije vezano za akciju u kanjonu rijeke Čikole.

- Ništa na žalost novoga u odnosu na jučer. Dva su tijela pronađena i poslana na obdukciju u KBC u Splitu. Danas se nastavljaju očevidne radnje, a prioritet je, pošto je potvrđeno da su bile tri osobe, to treće tijelo, ali čekalo se jutros da krene postupak, kazao je.

Pojasnio je kako se čeka da mađarske službe, vojna i civilna policija te istražitelji, dovrše istragu na mjestu nesreće. 

- Kada oni završe onda će se početi s uklanjanjem ostataka helikoptera. Prvo je pitanje kako će se olupina podignuti jer je pretpostavka da bi treće tijelo bilo ispod. Ako ne, onda će se raditi pretraga terena zbog pronalaska trećeg tijela, istaknuo je Bilać.


11:05N1 je dobio potvrdu da je u olupini pronađeno tijelo trećeg člana posade, a pišu i da će se prema neslužbenim navodima danas provesti operacija dizanja mađarske letjelice kako bi se došlo do tijela.

Kako je došlo do tragične nesreće pokazat će istraga koja će se provesti prema NATO standardima, a hrvatskim istražiteljima priključit će se i mađarski. U medijima se navodi da je helikopter možda zahvatio zipline koji se nalazi u kanjonu, no još nije pronađen uređaj koji prati parametre leta.

- Tu smo s dronovima i pretražujemo teren. U potrazi smo za trećim članom posade i tražimo krhotine pa ćemo dojaviti MORH-u ako pronađemo još neke dijelove helikoptera. Dosta je nepristupačan teren, rekao je Mislav Čupić iz HGSS-a, prenosi HRT.

VIDEO Policija blokirala ceste prema dijelu kanjona Čikole

Komentara 4

DU
Deleted user
21:48 22.06.2023.

Kako to da ih na obuci nisu upozoravali na sve moguće i ovakve - prepreke.

DU
Deleted user
18:05 22.06.2023.

Preko ovih prostora nema preleta, rijetko kada helikopteri ovuda nadlijeću, a nisu niprije.

Avatar Marko
Marko
16:29 22.06.2023.

I šta će sad sa tijelom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije