TRBAJU POMOĆ

Ako im se ne osnuju stambene zajednice, morat će u institucije

'22.12.2010., Koprivnica - Clanovi zupanijske Udruge osoba s mentalnom retardacijom. Photo: Marijan Susenj'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
27.12.2010.
u 10:45

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom u Koprivnici pokušava pokrenuti projekt socijalizacije u stambenim zajednicama

Većina osoba s teškoćama u razvoju u Koprivnici živi s roditeljima ili članovima obitelji koji se svakodnevno brinu o njima i vode ih kroz život. No, nakon što roditelji umru, za njih trenutačno ne postoji druga mogućnost nego da budu smješteni u neku od hrvatskih ustanova.

Problemi

Da se to ne bi dogodilo, u Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom pokušavaju pokrenuti projekt socijalizacije u stambenim zajednicama. U svakoj od njih živjelo bi od četiri do šest osoba, a svakodnevno bi im pomagao asistent koji bi im organizirao život. S takvim su se rješenjem složili i svi roditelji koji djeluju pri Udruzi.

Predsjednik Udruge Zdenko Lončarić i tajnik Siniša Bosanac objašnjavaju kako su osnovni problemi pri realizaciji ovakvog projekta pronalazak adekvatnog prostora te financiranje. Naglašavaju da zdanje u kojem bi se smjestila zajednica ne mora biti novo, a dovoljno je da ispunjava normalne uvjete života te da ima što više prostora i okućnicu.

Za početak, u pet godina u zajednice se planira smjestiti od 20 do 30 osoba.

U Udruzi ističu da bi troškovi i organizacija aktivnosti kojima bi štićenici ispunjavali dane iznosili 5400 kuna po osobi. Taj iznos nije velik usporedi li se način života pojedinca u instituciji ili stambenoj zajednici gdje bi im se mogla omogućiti kudikamo bolja kvaliteta života – kao i dosad, sudjelovali bi u raznim keramičkim, likovnim i glazbenim radionicama, odlazili bi na izlete ili se bavili sportom. U jednoj zajednici stanari bi podijelili zadatke – jedan bi kuhao, drugi prao, treći odlazio u kupnju...

Ideju je objeručke prihvatila i Biserka Telic, majka 28-godišnjeg Ivana.

Nema sluha

– Ovakav projekt nama je prioritet i on se jednostavno mora provesti – kaže Biserka, koja je o osnivanju zajednica intenzivno počela razmišljati ulaskom u treću životnu dob.

Da u Hrvatskoj još uvijek nema sluha za osnivanje stambenih zajednica, dokazuje podatak da je u zemlji danas oko 4000 osoba smješteno u institucijama, dok ih u zajednicama živi tek dvjestotinjak.

U udruzi se nadaju pomoći grada i županije, koji načelno podržavaju projekt, jer on bez njih ne može biti ostvaren.

Komentara 2

VI
vidovit
17:26 27.12.2010.

Tu bi se trebala uključit i crkva da olakša i Mrletu I Županu.

VI
vidovit
09:27 28.12.2010.

Novca ima .E sad postoji ono ako se želi.Božićni dar iz Banskih dvora: Crkvi dionice CO-a vrijedne milijardu kuna!? Kako domači političari kotiraju sa crkvenim krugovima.? Prava tema za Šlabeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije