Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"OTPAD?!"

Ako je dijete rođeno u KB-u Merkuru, odgovorni će biti sankcionirani

03.11.2001.
u 00:00

* Glasnogovornica PU zagrebačke Stanka Saraja jučer je rekla jedino da je kriminalistička obrada u tijeku, te da će svi detalji slučaja biti objavljeni kad obrada bude završena

ZAGREB - Mrtvorođena djevojčica, čije je tijelo nađeno na smetištu Jakuševcu prije više od mjesec dana, rođena je u rodilištu KB-a Merkura, doznali smo iz pouzdana izvora. Međutim, čini se da policija s tim podatkom već dulje raspolaže.

Naime, kako smo pisali u jučerašnjim zagrebačkim izdanjima, javila nam se Jelena Brajša, predsjednica hrvatskog Caritasa, i rekla da je policija otkrila identitet roditelja mrtvorođenog čeda.

- Šef Zavoda za sudsku medicinu prof. dr. Josip Škavić javio mi je početkom tjedna kako ga je policija obavijestila da su roditelji nađeni. Rekao mi je i da postoje dokumenti koji pokazuju da su roditelji potpisali potvrdu kojom se odriču prava da preuzmu maleno tijelo, te prepuštaju bolnici obvezu da ga pokopaju. Pitala sam ga znači li to da je dijete zapravo iz bolnice završilo na Jakuševcu, a on je odgovorio da se čini kako je moguće da je tako. Meni se čini da tu nema dvojbi, već je upravo bolnica, u kojoj je dijete rođeno, odgovorna što se s njegovim tijelom poslije dogodilo - zaključila je J. Brajša i dodala da joj se čini kako netko pokušava zataškati slučaj u interesu bolnice, pa ma koja to bila.

Glasnogovornica PU zagrebačke Stanka Saraja jučer je rekla jedino da je kriminalistička obrada u tijeku, te da će svi detalji slučaja biti objavljeni kad obrada bude završena. Na pitanje novinara jesu li točne informacije da je poznat identitet roditelja djevojčice čije je tijelo nađeno na Jakuševcu, te da je rođena u KB-u Merkuru, glasnogovornica je odbila komentirati.

U pismenom odgovoru na naša pitanja je li i kada dijete rođeno u KB-u Merkuru, što je bio uzrok smrti, te kako je maleno tijelo završilo na smetištu, ravnatelj bolnice dr. Stjepan Bačić odgovorio je:

- Identitet mrtvorođenčeta nađenog na Jakuševcu 25. rujna još se istražuje (policija i sudska medicina), pa vam na vaša pitanja ne možemo dati adekvatan odgovor, dok policija ne završi istragu. Ako se utvrdi da je dijete rođeno u našoj bolnici, onda će se sigurno svi koji su učinili taj veliki propust biti sankcionirani.

Međutim, dr. Škavić nam je potvrdio da je razgovarao s J. Brajšom, rekao je kako ju je nazvao čim mu je policija javila da zna identitet djetetovih roditelja.

- Dok se još mislilo da se neće otkriti roditelji, gospođa Brajša ponudila je da će Caritas dostojno pokopati maleno tijelo. U skladu s tim obećao sam joj javiti čim policija da odobrenje za to. S obzirom na nove okolnosti, javio sam ono što vam je rekla. Ne znam u kojoj je bolnici dijete rođeno ni identitet roditelja - kazao je Škavić, te dodao kako mu nije poznato, zbog blagdana, jesu li tijelo roditelji već preuzeli.

D. Vričko

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije