Pokušaj ubojstva

Ako je pucao, zašto nema barutnih čestica na jakni i rukama?

S rekonstrukcije događaja 2009. u kafiću na riječkom Korzu
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
13.10.2013.
u 18:30

– Da je Bibić pucao u Svetića, kako su iskazali svjedoci, na mjestu događaja u neposrednoj blizini Bibića bile bi čahure ispaljene iz pištolja – navodi vještak

Na mjestu događaja nisu nađene čahure ispaljene iz pištolja Walther, nema tragova barutnih čestica na rukama osuđenika, bioloških tragova pa ni tragova papilarnih linija na pištolju. Nisu nađeni ni tragovi pucanja na rukavima optuženikove jakne, a u džep te jakne nije mogao stati pištolj Walther. Sve je to sada nesporno dokazano novim vještačenjem i dokazuje da osuđenik nije pucao iz pištolja Walther.

Piše to, među ostalim, u zahtjevu za obnovu postupka, koji je uime Riječanina Denisa Bibića, osuđenog za pokušaj ubojstva Josipa Svetića na dvije i pol godine zatvora, podnio Bibićev odvjetnik Milenko Umićević. Zahtjev je podnesen nakon novog vještačenja, koje je na Bibićev zahtjev napravio vještak Vojin Maštruko, a iz Maštrukove 3D rekonstrukcije događaja kristalizirali su se, po Bibiću, neki novi elementi i dokazi. Naime, Bibić je teško ranjen, propucano mu je oko, u pucnjavi koja se u ožujku 2009. dogodila pred kafićem Kameleon na riječkom Korzu. Na njega je tada pucao Josip Svetić, koji je nakon toga pobjegao te je uhićen nekoliko dana poslije. Kako je bila riječ o obostranoj pucnjavi, i Bibić i Svetić poslije su završili na sudu s optužbama za pokušaj ubojstva, a Bibić je na kraju zbog toga osuđen. No, vještak Maštruko, koji je napravio rekonstrukciju događaja na temelju iskaza svjedoka, te obrana Bibića i Svetića, isključili su mogućnost da se sve dogodilo onako kako su iskazivali svjedoci.

– Da je Bibić pucao u Svetića, kako su iskazali svjedoci, na mjestu događaja u neposrednoj blizini Bibića bile bi čahure ispaljene iz pištolja, postojale bi strijelne rane ili tragovi udara zrna na objektima koji se nalaze u neposrednoj okolini i iza Svetića, a povrh svega na mjestu događaja morala bi biti nađena zrna iz Walthera – naveo je Maštruko u svom nalazu. Kako svega toga nema te kako je Maštruko u svom nalazu naveo i da je mjesto događaja pogrešno skicirano, Bibićeva obrana, smatrajući da je došla do novih dokaza, podnijela je zahtjev za obnovu sudskog postupka. Hoće li im to biti i odobreno, odlučit će Vrhovni sud.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije