rok do četvrtka

'Ako nas ministri ne prime, krećemo u masovne prosvjede'

seljaci (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
26.02.2013.
u 15:54

Želimo da nam premijer i ministri omoguće da u argumentiranoj raspravi progovorimo o svim problemima koji muče nas poljoprivrednike, kaže Stjepan Kunovec

Predstavnici poljoprivrednih udruga iz desetak hrvatskih županija zatražili su s današnjeg skupa u Novoj Gradiški da im se najkasnije do četvrtka, 28. veljače omogući sastanak s premijerom Milanovićem te resornim ministrima Linićem i Gotovinom. U protivnom će već 4. ožujka organizirati masovne prosvjede diljem kontinentalne Hrvatske.

- Očekujemo da ova Vlada napokon pokaže razumijevanje i uvaži značaj poljoprivrede kao gospodarske grane. Želimo da nam premijer i ministri omoguće da u argumentiranoj raspravi progovorimo o svim problemima koji muče nas poljoprivrednike, budući da u proteklih godinu dana uopće nismo imali prilike sastati se s njima. U protivnom, preostaju nam jedino prosvjedi – rekao je koordinator odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore Stjepan Kunovec.

Predstavnici udruga zatražili su, također, i isplatu poticaja za 2012. godinu u cijelosti i u što kraćem roku, a Hrvatskom će saboru dostaviti amandmane na postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Za problem s pojavom aflatoksina u mlijeku rekli su kako su mljekari u teškoj ekonomskoj situaciji još od veljače prošle godine, kada su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada odbili financirati dodatnu proizvodnju mlijeka. Tržišna cijena mlijeka je niska, a seljaci smatraju kako krivnju za to mora preuzeti Ministarstvo poljoprivrede, jer aflatoksin je u hrani, kažu, nastao upravo zbog lanjske elementarne nepogode.

- Da je Ministarstvo tada imalo više sluha za naše zahtjeve, to bi se spriječilo. Međutim, aflatoksin nije prisutan samo kod nas, nego u cijelom okruženju, a mlijeko iz tih zemalja se uvozi. Očito je da se ugovori s uvoznicima moraju ispoštivati, što je također jedan od razuloga što se domaće mlijeko našlo u nezavidnoj situaciji – kaže Antun Laslo, čelnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Hrvatsko mlijeko je najzdravije, tvrde proizvođači. Da postoji interes klod Dukata i Megglea, oni bi, kažu, posjetili svoje mljekare na farmama i dali im stručnu pomoć, umjesto što im nude kontratoksine po visokim cijenama.

- Ovo mora stati. Pored svih naših problema i muka, netko još želi izvući materijalnu korist iz kontratoksina, prodajući ih za 1.600 kuna po vreći. Skladišta su puna, prodaja je pala 40 posto i netko se očito želi riješiti viškova mlijeka iz skladišta i polica na uštrb seljala – ističe Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda. Na upit o tome kako još nije počeo najavljeni odvoz zdravstveno neispravnog lijeka sa slavonskih farmi, seljaci odgovaraju kako ionako ne znaju na koji će način ministar Jakovina zamijeniti hranu, jer robne rezerve, po njima, ne postoje.

>> Seljaci u Brodskoj županiji zbog mlijeka s traktorima izišli na cestu

Ključne riječi

Komentara 18

EX
excell
16:05 26.02.2013.

nije njima do motike ..oni bi kruh svoj samo poticajem dobivali ...bljak farmeri

ME
meteoropat
16:24 26.02.2013.

Među poljoprivrednicima nesporno ima vrijednih i čestitih ljudi,ali ima i "mutikaša"koji su do sada vješto manipulirali državnim novcem,stoga mislim da njihove prijetnje nisu temeljene na zdravom razumu i logici,nego na pokušaju manipulacije prethodno spomenutih vrijednih i čestitih ljudi.

Avatar mlijeko
mlijeko
16:02 26.02.2013.

Pa dokle ćete samo prijetiti. Prijeđite već jednom s riječi na djela i blokirajte pometnice već jednom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije