Wall Street Journal

'Ako ova dva grada padnu u ruske ruke, Putin će doći do svojega cilja'

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/4
12.09.2024.
u 08:35

Moskva traži proboj kako bi preuzela cijelu istočnu regiju Donjeck, nakon što je Ukrajina zauzela dio ruskog teritorija

Rusija pojačava pritisak na rastegnutu ukrajinsku bojišnicu na istoku, pripremajući se za žestoke borbe za dva grada koja bi joj mogla pomoći u ostvarenju trenutnog glavnog vojnog cilja. Moskva cilja na ukrajinski logistički centar Pokrovsk i pokušava zauzeti uzvišene položaje u Časiv Jaru.

Osvajanjem tih gradova Rusija bi bila u poziciji da pokuša zauzeti ostatak istočne regije Donjeck, koju je predsjednik Vladimir Putin proglasio dijelom Rusije. Rusija postepeno napreduje prema Pokrovsku, a njene trupe nalaze se samo nekoliko kilometara od grada. Pokrovsk je veći grad od Avdijivke – najnovijeg ukrajinskog grada koji je pao – a Ukrajina se za njega bori unatoč tome što je nadjačana i brojčano nadmašena.

Ovo ljeto Rusija i Ukrajina posvetile su svoje najnovije vojne resurse osvajanju teritorija umjesto obrani vlastitih. Ukrajinski napad na Kursk 6. kolovoza iznenadio je Rusiju, podižući moral Ukrajine i pokazujući zapadnim saveznicima da je Ukrajina i dalje u borbi. Međutim, na glavnim bojištima na istoku Rusija preuzima kontrolu. Rusija cilja na dva ključna dobitka koja bi joj osigurala značajnu prednost: Pokrovsk, logističko središte za ukrajinske snage na istoku, i Časiv Jar, uzvišeni položaj u regiji. Također je obnovila napade na gradove Toretsk, Kurakhove i Vuhledar, pokušavajući iskoristiti ukrajinsku oslabljenu liniju obrane. Obje strane nastoje steći prednost prije studenog, kada će hladnoća i snijeg otežati napredovanje, a SAD, najvažniji ukrajinski saveznik, održava predsjedničke izbore.

Najopasniji ruski napad ovog ljeta bio je na grad Pokrovsk, ključno logističko središte za ukrajinske snage na istoku, piše WSJ. Nakon što je Rusija u veljači zauzela industrijski grad Avdijivku, svoj najveći dobitak ove godine, njene snage nastavile su napredovati kroz sela prema zapadu. U posljednjih nekoliko tjedana ubrzali su napredovanje i sada su samo nekoliko kilometara od Pokrovska, grada koji je nekada imao 80.000 stanovnika.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski vojnici na tom području kažu da su njihovi obrambeni napori oslabljeni nedostatkom artiljerijskih granata i nedostatkom dobro obučenih trupa. Ipak, ukrajinske snage nanose velike gubitke ruskim trupama koje često napreduju slanjem manjih grupa pješaštva s malim šansama za preživljavanje.

Pokrovsk je ključna točka za ukrajinske operacije na istoku. Grad se nalazi na cesti i željezničkoj pruzi koja služi kao glavna opskrbna ruta za ukrajinske snage u regiji Donjeck. Gubitak Pokrovska ostavio bi gradove na istoku, poput Časiv Jara, s jednom glavnom opskrbnom rutom sa sjeveroistoka i doveo bi ruske snage bliže zapadnom rubu regije Donjeck.

Od kada je Rusija prošle godine zauzela Bahmut nakon dugotrajne i krvave bitke, usmjerila je pogled na još veću nagradu: Časiv Jar. Iako grad ima samo 12.000 stanovnika, njegova strateška vrijednost leži u uzvišenom položaju, koji bi Rusiji omogućio lakše izvođenje artiljerijskih napada i korištenje dronova protiv ukrajinskih snaga u susjednim gradovima poput Kramatorska i Slovjanska. Osim toga, Rusija također vodi borbe za Toretsk, grad na južnom dijelu tog strateškog grebena.

Ruske snage već mjesecima pokušavaju prijeći kanal koji se proteže uz istočnu stranu Časiv Jara, dok Ukrajinci drže pješaštvo u zgradama na zapadnoj obali. U kolovozu je Rusija pokrenula napade preko kanala, što je ozbiljno ugrozilo ukrajinsku prisutnost u tim zgradama. Osim toga, Rusija je postavila položaje za eksplozivne dronove kako bi napadala ukrajinska vozila koja ulaze u grad, čime je otežala dopremu zaliha i trupa ukrajinskim snagama.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
1/29

Komentara 7

Avatar Bruno
Bruno
09:38 12.09.2024.

Putin ce zavrsiti kao Milosevic ili Adolf

Avatar Srborus
Srborus
14:36 12.09.2024.

Putin ce doci do svog cilja u svakom slucaju. On nize samo pobjede od kada je dosao na vlast.

IG
IgorY
09:34 12.09.2024.

Nije uopće pitanje da li će ih osvojiti, već samo koliko će mu za to trebati vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije