dočekali ih zaštitari i policija

Aktivisti kajacima blokirali spajanje LNG tankera na Krku, nekoliko ih je privedeno i hospitalizirano

LNG terminal na Krku Hrvatskoj osigurava neophodne količine plina u trenutku kada SAD i EU donose sankcije za Rusiju
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/6
23.08.2024.
u 10:25

Aktivisti ne samo da upozoravaju na ekološku devastaciju, uključujući ispuštanje štetnih kemikalija u more koje uništavaju lokalni ekosustav, već i na šire posljedice LNG industrije.

U četvrtak, 23. kolovoza, međunarodna skupina aktivista je rano ujutro isplovila kajacima pred tanker koji prevozi ukapljeni zemni plin (LNG), spriječivši ga da se priveže za LNG terminal u Omišlju na otoku Krku. Akcija je započela u 4 sata ujutro i trajala je nekoliko sati, a cilj aktivista bio je skrenuti pozornost na štetne učinke fosilne industrije i opasnosti koje donosi planirano proširenje kapaciteta LNG terminala.

Naime, kako navode iz međunarodne aktivističke grupe Fossil Free Adriatic, aktiviste su dočekali zaštitari i policijski brodovi, a uskoro je uslijedila i intervencija u kojoj je nekoliko aktivista privedeno. Neki od aktivista su  i hospitalizirani radi zadobivenih ozljeda. Aktivisti su transparentima poput “Krk ljudima, a ne fosilnoj industriji!” i “Plinovod u klimatski pakao” izrazili svoje protivljenje daljnjim investicijama u fosilna goriva.

Ističu kako se zahtjevi stanovništva ignoriraju od 2018. godine kada se prosvjedovalo protiv izgradnje LNG terminala. Objasnili su kako je Krk postao središte klimatskog pokreta koji se bori protiv "samovolje profiterski usmjerene vlasti" i pogodovanja fosilnom lobiju, piše Rijeka Danas. Aktivisti ne samo da upozoravaju na ekološku devastaciju, uključujući ispuštanje štetnih kemikalija u more koje uništavaju lokalni ekosustav, već i na šire posljedice LNG industrije.

POVEZANI ČLANCI:

Također ističu da procesi ekstrakcije, transporta i ukapljivanja plina emitiraju značajne količine stakleničkih plinova, doprinoseći klimatskim promjenama. Uz to, naglašavaju kako Hrvatska uvozi tri puta više plina nego što su njene stvarne energetske potrebe, čime se ne osigurava energetska neovisnost građana, već se dodatno ugrožava okoliš.

>> FOTOGALERIJA Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda

LNG terminal na Krku Hrvatskoj osigurava neophodne količine plina u trenutku kada SAD i EU donose sankcije za Rusiju
1/48

Komentara 7

Avatar Fra Brne
Fra Brne
13:43 23.08.2024.

Taj eko aktivizam mnogi koriste da ne bi radili neki koristan posao i vecina su djeca tajkuna i bogatih roditelja koji su protiv svega

DU
Deleted user
10:56 23.08.2024.

A na šta se griju i kuhaju ti aktivisti doma??? Sve licemjeri do licemjera

BF
bf23
14:40 23.08.2024.

Nadam se da će usput dobiti i masne kazne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije