OBJAVILA NA MREŽAMA

Ukrajinka koja se pohvalila iščupanim periskama na Krku se sama prijavila policiji

Foto: instagram
1/2
19.08.2024.
u 17:16

Ukrajinka je ranije objavila fotografiju tri iščupane plemenite periske na svom Instagramu, nakon čega su uslijedile velike kritike na njen račun

Ukrajinka koja je snimila tri ulovljene periske kod Krka i time se pohvalila na društvenim mrežama, unatoč tome što se radi o strogo zaštićenoj vrsti, sama se predala policiji. Ovu informaciju prenose 24sata, navodeći kako se Ukrajinka prijavila u Policijsku postaju Krk, nakon čega joj je stigla kaznena prijava. 

Plemenita periska, školjkaš koji je popularan među krivolovcima, već je godinama na popisu zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. Ako osoba koja je vadila perisku iz mora dobila prekršajnu prijavu, kazne idu od 900 do 3.900 eura, a ako se radi o većoj količini, onda stiže i kaznena prijava. U tom slučaju, kazne se navode i do 30.000 eura. 

Inače, Ukrajinka je ranije objavila fotografiju tri iščupane plemenite periske na svom Instagramu, nakon čega su uslijedile velike kritike na njen račun. Plemenita periska u Hrvatskoj je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, koji u članku 153., stavak 3. propisuje:

 "Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta." Ovaj zakon regulira zaštitu strogo zaštićene vrste i zabranjuje "uzimanje iz prirode, namjerno hvatanje i/ili ubijanje, namjerno oštećivanje i/ili uništavanje njihovih razvojnih oblika, namjerno uznemiravanje, posebno tijekom razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštećivanje ili uništavanje njihovih područja razmnožavanja ili odmaranja te prikrivanje, držanje, uzgoj, trgovinu, uvoz, izvoz, prijevoz i otuđivanje ili na bilo koji način pribavljanje i prepariranje."

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Na plaži kupači, a pokraj njihovih glava automobili

Komentara 1

DI
Dioniz
17:42 19.08.2024.

Što će zna da če kazna biti blaga pa da to odmah riješi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije