obraT U SPLITU

Alenko ipak neće na ulicu, poduzetnik će mu plaćati rentu

'04.09.2012., Split - Alenko Barac Roje, najpoznatiji splitski beskucnik koji je branitelj domovinskog rata i vratio torbu sa novcima.  Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
1/5
05.09.2012.
u 20:30

Alenko Barač Roje 2006. godine je našao 50.000 kuna i vratio ih vlasnicima

Pamtit će dugo Alenko Barač Roje, dragovoljac Domovinskog rata iz Splita, današnji dan. Još u jutarnjim satima činilo se sve bezizlaznim, da će ponovno na ulicu s koje je prije godinu dana, ljubaznošću dr. Dragana Primorca, smješten u stan najamnina kojega istječe za nekoliko dana. Iz humanitarne udruge Cro Unum, kojoj je profesor Primorac na čelu, nadali su se da je to dovoljan rok da se njegov stambeni problem trajno riješi, međutim, to se nije dogodilo, pa su za pomoć zamolili i medije. Evo što nam je splitski branitelj rekao  u jutarnjim satima kada još nije znao za dobre vijesti koje su pristigle – istog popodneva.

‘Stvarno mi je lipo’

– Ne znam što će biti sa mnom. Ako se ne nađe rješenje, mogu ponovno u prikolicu, ali bar sam godinu dana živio kao čovjek! U ovom mi je stanu stvarno bilo lipo, super je – dočekao nas je Alenko Barač Roje, koji je samo godinu dana prije živio na Poljudu u nemogućim uvjetima.

Dom mu je bila napuštena kamp-prikolica, dimenzija četiri puta dva metra. Možda nitko i ne bi znao za to da se nije pročulo kako je Alenko ispred Caritasove menze 2006. godine pronašao torbu sa 50.000 kuna i vratio je vlasnicima, zbog čega je dobio priznanje udruge Ponos Hrvatske. Za žalosnu sudbinu poštenog ratnog heroja čuo je i dr. Primorac i odlučio mu, barem privremeno, pomoći.

– Puno sam mu zahvalan. Učinio je za mene više nego itko drugi. No, sada sam u strahu, bliži se istek najma za stan – rekao je Alenko.

Zahtjev za rješavanje stambenog pitanja poslao je, kaže, Ministarstvu branitelja još u vrijeme dok je ministrica bila Jadranka Kosor.

– Ona je pisala tadašnjem gradonačelniku Puljiću, a on je odgovorio da Grad nema stanova. A stanova ima, ali dodjeljuju ih birokrati svojim ljudima, onima koji nisu bili s puškom na čuki – kaže Alenko Roje, pripadnik 142. drniške brigade, voda Japanci. Cijeli rat proveo je na bojištu, a nakon rata živio je najprije na brodu, a onda u “limenci” iz koje mu je Primorac pomogao da izađe.

– Volio bih ostati ovdje, ali živim od 2300 kuna mirovine. To mi je za hranu, robu i režije. Premalo da se plati podstanarstvo, a previše da bih dobio socijalni stan od Grada Splita – rekao je branitelj koji unajmljeni stan održava vrlo urednim.

Privremeno rješenje

Tada još nije znao da se ministar branitelja Predrag Matić danas našao sa splitskim poduzetnikom Stipom Soldićem, koji je odlučio preuzeti plaćanje najma stana za cijelu iduću godinu. Problem je time, međutim, samo privremeno riješen jer Ministarstvo branitelja, kaže ministar, nije u mogućnosti pomoći mu trajno.

– Na listi za stambeno zbrinjavanje ispred njega je 14.000 ljudi. Uz dužno poštovanje prema tom branitelju, kako ću ja objasniti prvom na listi da će njegov stan dobiti Alenko ili branitelju koji ima troje školske djece i suprugu koja boluje od raka, kao i težim invalidima s te liste? Alenko ima “samo” 20 posto, a za razliku od mnogih, prima barem nekakvu mirovinu – rekao je ministar i obećao Alenku otpisati kredit od 20.000 eura za samozapošljavanje koji nije mogao vraćati.

Komentara 13

OB
-obrisani-
22:49 05.09.2012.

Rekao je da se rukovao sa Mesicem i da mu je Mesic rekao '' ti neces nikad biti bankar '' Postenjacina iako zivi pod tim jadnim okolnostima vratio je novac kojeg je nasao. Takvim ljudima sve ide krivo u zivotu

OB
-obrisani-
07:02 06.09.2012.

Kada vidim tko je autor članka ha ha ha

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
21:56 05.09.2012.

zgbzoran Pošto sam početkom rata bio za današnje tajkune bogataš odmah sam se kao Dragovoljac odrekao plaće a i kasnije svih mogućih povlastica!Uvijek mi je žao kad vidim ovakve ljude kao što je Alenko i znam da si u pravu da u Hrvatskoj ima puno Alenka ali isto tako ima jako puno ,,falših,, Alenka koji su si prevarom osigurali lagodan život!To je problem i njih treba fizički iskorijeniti a ne ovakve jadnike kao što je ovaj u ovom slučaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije