NAKON GODINA POPULARNOSTI

Div na koljenima: Hrvati vole njihovu obuću, a sad se radnici suočavaju s otkazima i promjenama u poslovanju

Zagreb: Užurbane noge prolaze kroz pothodnik Importanne centra
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
14.08.2024.
u 13:20

Alpina je krajem srpnja već zatvorila jedan od svoja dva pogona u Bosni i Hercegovini, a otkaz je dobilo 87 radnika

Svjetski poznata Alpina suočava se s velikim promjenama u poslovanju. Naime, ova kompanija, poznata po vrhunskoj sportskoj i planinarskoj obući, planira dio proizvodnje preseliti iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, radi preseljenja bit će otpušteno 60 zaposlenika u matičnoj zemlji. Unatoč naporima za stabilizaciju, Alpina očekuje nastavak poslovanja s gubitkom i ove godine, ali s nadom da će iduće godine dosegnuti pozitivnu nulu. U okviru reorganizacije, kompanija je zaustavila razvoj novih modnih linija obuće, no nastavit će proizvodnju postojećih modela za svoje prodajne kanale.

U Sloveniji će dio radnika biti smanjen s trenutačnih 331 na 271 do kraja ove godine. Amadea Kavčič Jesenovec, direktorica Alpine, izjavila je kako neće biti promjena u broju trgovina, a otpuštenim radnicima će pomoći i u pronalasku novog posla, piše Dnevnik.si. "Pomoći ćemo u pronalaženju novih poslova. Čim su izašle prve javne informacije o otpuštanjima, javile su nam se okolne tvrtke kojima je potrebno dodatno osoblje", rekla je Kavčič-Jesenovčeva.

Naime, Alpina je krajem srpnja već zatvorila jedan od svoja dva pogona u Bosni i Hercegovini, a otkaz je dobilo 87 radnika. Nadalje, iz Žira će preseliti dio svojih proizvodnih linija: montažnu liniju obuće za alpsko skijanje, obuće za skijaško trčanje i planinarenje, a ostat će alatnica, odjeli lijevanja plastike, odjel razvoja, marketinga i prodaje. Posljednjih godina Alpina je znatno smanjila proizvodnju modne obuće. Dok je 2016. godine tvrtka proizvela oko 610.000 pari obuće, prošle godine ta brojka je pala na tek 141.000, a ove godine očekuje se proizvodnja od samo 45.700 pari.

POVEZANI ČLANCI:

Prema riječima Amadee Kavčič Jesenovec, najveći pad u proizvodnji dogodio se na početku pandemije COVID-19. Iako su prošle godine pokušali održati segment modne obuće, tadašnja uprava odlučila je obustaviti njegov daljnji razvoj, nakon što su ključni kupci kompanije otišli u stečaj, a nisu uspjeli pronaći nove partnere. Dodala je kako je Alpina sklopila ugovor s norveškim prvakom u skijaškom trčanju, Haraldom O. Amundsenom, kao dio strategije za lansiranje nove linije skijaških cipela. Ovaj potez ima za cilj ponovno jačanje Alpinine pozicije na tržištu sportske obuće. Kompanija, koja je od 2022. u vlasništvu češke tvrtke K&H, očekuje da će ovi koraci stabilizirati poslovanje i osigurati dugoročni opstanak brenda.

>> FOTOGALERIJA Pogledajte iz prve ruke kako izgleda let novim avionom CA: Putnike počastili i simboličnom poslasticom

Zagreb: Užurbane noge prolaze kroz pothodnik Importanne centra
1/31
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Anomander Rake
Anomander Rake
13:31 14.08.2024.

"Svjetski poznata Alpina"?! 😏 U životu nikad kupljene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije