GRADSKA TVRTKA LOVRINAC

Splitska tvrtka jednim potezom drastično smanjila broj bolovanja: 'Većina ih je brzo ozdravila'

Split: Na gradskom groblju Lovrinac nadbiskup Zdenko Križić predvodio je svetu misu
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/4
08.08.2024.
u 12:34

Nakon što je novi kolektivni ugovor stupio na snagu, broj zaposlenih na bolovanju drastično se smanjio.

Splitska gradska tvrtka Lovrinac dugo vremena se borila s prekomjernim odlaskom na zaposlenika na bolovanje. A zatim je prošla je kroz značajnu promjenu nakon što je od 1. kolovoza stupio na snagu novi kolektivni ugovor. Ovaj ugovor je donio prosječno povećanje plaća od oko 20 posto, što je dovelo do značajnog povratka zaposlenih s bolovanja.

Prema informacijama koje donosi Slobodna Dalmacija, drama je započela prije nekoliko mjeseci kada su opterećeni poslom zaposlenici počeli masovno odlaziti na bolovanja kao način bojkota svojih niskih plaća. Direktor Petar Bilobrk prije mjesec i pol dana izrazio je zabrinutost zbog nemogućnosti praćenja medicinske dokumentacije na temelju koje su radnici koristili bolovanja, a također je imao poteškoća u pronalaženju novih zaposlenika.

Nakon što je novi kolektivni ugovor stupio na snagu, broj zaposlenih na bolovanju drastično se smanjio. Dok je koncem lipnja gotovo 35 posto od ukupno 90 zaposlenih bilo na bolovanju, sada je taj postotak znatno manji. Direktor Bilobrk primjećuje kako, iako još uvijek postoji nekoliko zaposlenih na bolovanju, situacija se značajno popravila, a problemi s održavanjem splitskog groblja su se smanjili.

VEZANI ČLANCI: 

- Od 1. kolovoza je na snazi novi Kolektivni ugovor kojim su plaće u firmi, u prosjeku, povećane za 20 posto, što je rezultiralo povratkom većeg broja zaposlenih s bolovanja. Još uvijek ih ima nekoliko, ali ne više 35 posto od 90 zaposlenih, kakvo je stanje bilo koncem lipnja. A gotovo svatko ima neku dijagnozu, imam i ja zdravstvenih problema, ali posao se treba odraditi... - konstatirao je direktor Lovrinca Petar Bilobrk. 

Bilobrk je svjestan da uvijek može bolje, ali dodaje i da je "najlakše kritizirati bez da se pogleda u vlastito dvorište". Novih zapošljavanja zasad nema, jer nije rješenje uzeti nekog radnika iz inozemstva kojeg je jedva čuo i vidio na razgovoru preko video-veze, a koji neće biti dovoljno dobar.
 

>>> FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Split: Na gradskom groblju Lovrinac nadbiskup Zdenko Križić predvodio je svetu misu
1/16
Ključne riječi

Komentara 1

CR
crocro
13:11 08.08.2024.

Ja ne mogu doći k sebi kada pomislim da se netko sjeti otići ba lolovanje. Pa kaže: "Idem doktoru da me stavi na bolovanje". Pa nije doktor "ćato" koji će po nečijoj želji nekoga poslati na odmaranje a nije mu ništa. Ako dođe doktoru u ordinaciju, doktor ga mora pregledati i ustanoviti bolest ili ozljedu zbog koje ne može raditi. Ako bolesti nema i ako ozljede nema, kako onda mogu masovo ljudi otići na bolovanje koje proizlazi iz niskih plaća pa na taj način protestiraju. Ali onda nije problem u radnicima, problem bi trebao biti u liječnicima koji su ih zdrave poslali na odmaranje, kao na godišnji dopust. Je li to i liječnici zbog nekog protesta? To je smiješno da radnici po svojoj volji masovno odlaze na bolovanje, a onda kada se plaća povisi, onda masovno svi brzo ozdrave. Tko taj hrvatski fenomen može objasniti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije