STARTUPi u problemima

Američka banka stavila Hrvatsku na crnu listu, klijentima gase račune: 'Čudno mi je to...'

Američka zastava
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
25.07.2024.
u 08:15

Hrvatska se našla na listi sa zemljama poput Sjeverne Koreje, Afganistana, Kube ili Irana

Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupima i tehnološkim tvrtkama, koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a, piše Forbes. Hrvatska se tako našla na listi sa zemljama poput Sjeverne Koreje, Afganistana, Kube ili Irana, a zbog čega, nije u potpunosti jasno. 

Jedan od pogođenih ovom odlukom je Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa, koji na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u Mercuryju ima od 2019. godine.  Sada ima mjesec dana da nađe novu banku jer je dobio obavijest da mu se 22. kolovoza gasi račun.

- Prvi put u životu se osjećam loše zato što sam iz Hrvatske. Mi imamo tvrtku registriranu u SAD-u, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselit ćemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte popis zabranjenih zemalja. Sjeverna Koreja, Ruanda, Nigerija... i Hrvatska. Mi smo u ligi prvaka - kazao je Gajšak. 

Forbes je poslao dopis i Mercuryju, no njihov odgovor nije baš jasan. - Mercury uzima u obzir brojne čimbenike pri procjeni rizika i nastoji se držati strogih standarda usklađenosti. Ovu odluku smo donijeli zajedno s našim partnerskim bankama i drugim  partnerima. Svjesni smo da su mnogi legitimni poslovi pogođeni ovom odlukom i iskreno se ispričavamo zbog neugodnosti koje ona može prouzročiti. Međutim, kao dio naše stalne posvećenosti usklađenosti s propisima, nedavno smo ažurirali naše uvjete podobnosti i obavijestili određene klijente da ih više ne možemo podržavati zbog adresa koje su dostavili ili lokacija gdje smo zabilježili čestu aktivnost računa - kazali su. 

FOTO Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali u djetinjstvu: Veliki sukob počeo je 2012.

Američka zastava
1/44
Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Barba
Barba
09:21 25.07.2024.

Kao prvo Mercury uopće nije banka. Raspitajte se prije objave. Drugo, u SAD ima 4700 banaka s dozvolom rada. Treće, ne bi se čudio da je zabranu stavio netko s prosječnim američkim znanjem o zemljopisu, a o povijesti da ne pričamo.

ŠT
ŠtoReći
09:24 25.07.2024.

Ne bih se čudio kad bi saznali tko radi za Mercury ..

PA
pasodoble12
20:08 25.07.2024.

Naši prijatelji i saveznici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije