Gospodarski događaj godine

Američki Jabil – jedna od najvećih gospodarskih investicija u povijesti Osijeka

Jabil
Foto: Ustupljena fotografija
1/4
28.10.2024.
u 14:50

Spektakularni pogon prostire se na 47.938 četvornih metara i raspolaže najsuvremenijom infrastrukturom. Podignut je u samo 15 mjeseci, a gradilo ga je više od 1000 radnika iz 140 različitih tvrtki

Kada je u proljeće 2023. u javnost dospjela informacija, do tada strogo čuvana, kako će američki gigant Jabil graditi svoj pogon u Osijeku i otvoriti više od 1500 radnih mjesta, dočekana je s popriličnom nevjericom. Godinu i pol kasnije osvanuo je povijesni dan za gospodarstvo Osijeka i Slavonije – otvoren je Jabilov visokotehnološki proizvodni pogon u Poduzetničkoj zoni Nemetin, u istoimenom osječkom prigradskom naselju.

Najveća je to gospodarska investicija u posljednja tri desetljeća u Osijeku i jedna od većih u novijoj hrvatskoj povijesti. Spektakularni pogon prostire se na 47.938 četvornih metara i raspolaže najsuvremenijom infrastrukturom. Kako je istaknuo, opskrbljivat će ključne industrije, uključujući automobilsku i prijevoznu industriju te sektor zdravstva, uvoditi napredne tehnološke mogućnosti i otvarati visokokvalitetna radna mjesta u regiji. Podignut je u samo 15 mjeseci, a gradilo ga je više od 1000 radnika iz 140 različitih tvrtki.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Više od tvornice

– Ovo je više od tvornice, ovo je početak putovanja punog mogućnosti. Stvaramo nova radna mjesta. Uzbuđeni smo jer ćemo zahvaljujući povlasticama poput relokacijskih paketa, naknade troškova prijevoza i sudjelovanja u međunarodnim projektima u svoj osječki pogon privući nadarene pojedince – rekao je Victor Manuel Morales, regionalni direktor za razvoj poslovanja, na otvorenju osječkog pogona u listopadu.

– U Jabilu proizvodimo sve, od aparata za kavu do medicinskih uređaja za spašavanje života, kao i automobilske tehnologije. Mi smo brend koji stoji iza najvećih svjetskih brendova. Naš osječki pogon simbolizira sljedeće poglavlje na polju novih prilika, inoviranja i suradnje na složenim i važnim rastućim tržištima. Oduševljeni smo spajanjem globalne stručnosti tvrtke Jabil s potencijalom koji Osijek posjeduje – istaknuo je Fred McCoy, Jabilov izvršni potpredsjednik zadužen za globalno poslovanje.

– Trenutno brojimo manje od 1500 zaposlenih, ali idemo prema toj brojci, možda i većoj, ako uspijemo privući više klijenata. Našli smo lokalne radnike, nismo morali tražiti strane – dodao je McCoy.

Povijest Jabila počela je sada već davne 1966. godine u američkoj saveznoj državi Michigan, i to za kuhinjskim stolom. Danas posluju na više od 100 lokacija u 25 zemalja diljem svijeta i broje oko 140.000 zaposlenika. Ostvarili su 34,7 milijardi USD prihoda u financijskoj 2023. godini. Njihovi se proizvodni pogoni prostiru na ukupno više od 3,8 milijuna četvornih metara. Broje više od 36.000 logističkih partnera i više od 3000 suradnika diljem svijeta.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

"Mi smo veliki, ali mi nismo robna marka za kućanstvo jer je većina onoga što proizvodimo za naše klijente. Taj popis uključuje 300 najvećih svjetskih marki na svim tržištima, od zdravstva, pakiranja, pametnih telefona i opreme u oblaku do automobilske industrije i kućanskih aparata. U Jabilu nastojimo učiniti sve mogućim i sve boljim. Kombiniramo neusporedivu širinu i dubinu iskustva na krajnjem tržištu, tehničke i dizajnerske mogućnosti, proizvodno znanje i iskustvo, uvide u opskrbni lanac i globalnu stručnost u upravljanju proizvodima kako bismo omogućili uspjeh vodećim svjetskim markama. Pokreće nas zajednička svrha: pozitivno utjecati jedni na druge, naše zajednice i okoliš", ističu u Jabilu.

Popis je njihovih usluga klijentima podugačak – ambalaža, automatizacija skladišta, automobilska industrija i prijevoz, bežična komunikacija 5G, digitalni tisak, energija iz obnovljivih izvora, e-trgovina, cloud infrastruktura, kapitalna oprema, obrana i zrakoplovstvo, optika, pametni dom i pametni kućanski aparati, skladištenje energije i upravljanje energijom, zdravstvo...

McCoy: Proizvodimo sve, od aparata za kavu do medicinskih uređaja. Brend smo koji stoji iza najvećih svjetskih brendova

Osječki centar bit će od ključne važnosti za pružanje podrške europskom poslovanju tvrtke, kao i za ispunjavanje potreba njezinih klijenata diljem svijeta. Pogon se može pohvaliti proizvodnim postrojenjem od 22.296 kvadrata, a opremljen je najnovijom opremom za tehnologiju površinske ugradnje i automatiziranu montažu te solarnom elektranom ukupne snage 4,8 MW.

Kada su odlučivali o novoj europskoj investiciji, Osijek je izabran u konkurenciji čak šesnaest gradova. A kada su počeli ozbiljniji pregovori, osječka je gradska uprava oformila multiresorni tim koji je investitorima bio dostupan doslovno od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu, čime su osigurali brzo i efikasno rješavanje svih izazova s kojima su se susretali. Kako bi osigurali kadar potreban Jabilu, posebne su edukacijske programe zajedničkim snagama osmislili Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera. Iz američkog giganta kasnije će objasniti kako je u izboru Osijeka presudila velika potpora lokalne i obrazovne zajednice.

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Transformacija grada

– Ova će investicija biti još jedan korak naprijed u gospodarskoj transformaciji Osijeka. Projektima poput Jabila nastavljamo graditi održivu budućnost, potičući razvoj kreativnih industrija, inovacija i obrazovanja – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Iako visina investicije nije službeno iznesena, američka veleposlanica Nathalie Rayes otkrila je kako je Jabil u novi pogon uložio 100 milijuna eura.

– Budućnost je tako svijetla za Hrvatsku i ovo je samo početak. Hrvatska je politički i ekonomski stabilna, s velikim ljudskim potencijalnom. Svim američkim investitorima želimo dobrodošlicu u Hrvatsku i nudimo svoju pomoć – kazala je Rayes.

Jabil u Osijeku, kako sami ističu, najsuvremeniji je proizvodni prostor, "u neposrednoj blizini europskog tržišta", zahvaljujući strateškom položaju Osijeka, s izvrsnim pristupom zračnim, cestovnim, morskim i riječnim lukama. S visokokvalificiranom, kvalificiranom i motiviranom radnom snagom, Jabil u Osijeku sposoban je zadovoljiti potrebe i zahtjeve klijenata te napredovati s inovacijama.

Gospodarstvenik godine

1. Gordan Kolak, Končar elektroindustrija
2. Martina Dalić, Podravka
3. Pavao Vujnovac ENNA grupa
4. Neven Pivac, MI Pivac
5. Silvio Kutić, Infobip

Gospodarski događaj godine

1. Podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu
2. Podravka/Fortenova, preuzimanje poljoprivrednog biznisa
3. Končar elektroindustrija proizvela prvi baterijski vlak
4. Rekordna zaposlenost i rekordan udio stranih radnika
5. Otvaranje proizvodnog pogona tvrtke Jabil u Osijeku

Kako glasati?

Glasati možete i telefonskim pozivom na broj 060 888 300 (cijena 0,50 € iz fiksne ili 0,67 € iz mobilne mreže po pozivu).
Cijena SMS-a iznosi 0,49 €. Glasati možete do 12. 11. 2024. do kraja dana. Operator usluga s posebnom tarifom: MOJ TELEKOM D.O.O., kontakt tel. 01/3659-058

GOSPODARSTVENIK GODINE
GOSP01 Gordan Kolak, Končar elektroindustrija
GOSP02 Martina Dalić, Podravka
GOSP03 Pavao Vujnovac, ENNA grupa
GOSP04 Neven Pivac, MI Pivac
GOSP05 Silvio Kutić, Infobip

GOSPODARSKI DOGAĐAJ GODINE
GOSP06 Podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu
GOSP07 Podravka/Fortenova - preuzimanje poljoprivrednog biznisa
GOSP08 Končar elektroindustrija proizvela prvi baterijski vlak
GOSP09 Rekordna zaposlenost i rekordan udio stranih radnika
GOSP10 Otvaranje pogona tvrtke Jabil u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije