REVOLUCIONARNI POMAK

Amerikanci ljuti na UNESCO jer je Palestini odobreno puno članstvo

UNESCO
Reuters/PIXSELL
31.10.2011.
u 17:16

Unatoč protivljenju nekih zapadnih zemalja, prvenstveno SAD-a, Palestina je primljena u punopravno članstvo u UNESCO što bi moglo biti novi kamen spoticanja u obnavljanu mirovnih pregovora na Bliskom Istoku.

Unatoč protivljenju nekih zapadnih zemalja, prvenstveno SAD-a, Palestina je u Parizu primljena u punopravno članstvo UNESCO-a što bi moglo predstavljati novi kamen spoticanja u obnavljanu mirovnih pregovora na Bliskom Istoku.

Kako bi spriječile ono što se na kraju dogodilo, Sjedinjene Američke Države u jednom su trenutku zaprijetile da će povući 80 milijuna dolara iz godišnjeg fonda UNESCO-a što nije mala stvar, budući da je riječ o ukupno 22 posto svih prihoda koje se slijevaju za donacije u području obrazovanja, znanstvenog rada i kulturnih sadržaja diljem svijeta, prenosi The Guardian.

Nakon izglasavanja primitka uslijedio je veliki pljesak delegata koji su većinom od 107 glasova donijeli ovu revolucionarnu pobjedu za palestinski narod. Na izglasavanju su bila prisutna 173 delegata od kojih su 52 glasovala protiv dok ih je 14 bilo suzdržano.

Iako ovo glasovanje ima veliko simbolično značenje, pitanje odnosa sa Izraelom i dalje ostaje neriješeno. To bi moglo biti novi kamen spoticanja jer se očekuje da će nakon primanja u UNESCO Palestina podnijeti i zahtjev za članstvo u Ujedinjenim narodima. Ako se ranije ne potpiše primirje sa Izraelom, koje SAD izričito zahtijeva, sasvim je za očekivati da će Amerikanci upotrijebiti veto.

Dok je izraelski ambasador pri UNESCO-u, Nimrod Barkan, glasovanje okarakterizirao znanstvenom fantastikom, američka državna tajnica Hillary Clinton istaknula je kako ovaj ''neobjašnjiv'' postupak nikako ne može predstavljati alternativu pregovorima sa Izraelom niti značiti korak bliže ka postizanju palestinske neovisnosti.

Ključne riječi

Komentara 50

FO
Folirant
17:52 31.10.2011.

Prvi samar kaubojima.Tako se polako pocinje sa ignorisanjem najvecih terorista u istoriji ove planete.

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
18:43 31.10.2011.

Izraelski ambasador izgleda ne razlikuje fantazije od stvarnosti pa će mu ono što slijedi izgledati kao neke scene iz filma Star Wars u kojem će čak i Luke Skywalker zajedno sa suborcima biti protiv židovske državice. Neka nam dragi novinarčići napišu kako je hrvatska glasovala. Da nije i ovaj put hrabro apstinirala?

MI
mikac61
22:21 31.10.2011.

Israel is Palestina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije