Trošio novac udruge

Amnestira li slučaj Čučić sindikate i klubove?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
17.07.2016.
u 11:45

Ako nepravomoćna oslobađajuća presuda Ljubomiru Čučiću postane pravomoćna, mogla bi imati dalekosežne posljedice

“Zloporabu položaja može počiniti samo službena osoba, ali isto tako i odgovorna osoba koja u obavljanju svojih ovlasti zlorabi javne ovlasti. Službena osoba je državni dužnosnik ili službenik, dužnosnik ili službenik u jedinici lokalne samouprave, a službenom se osobom smatra i osoba koja u EU, stranoj državi ili međunarodnoj organizaciji koje je RH član obavlja povjerene joj dužnosti.

Kako je optuženik u inkriminiranom razdoblju obnašao dužnost predsjednika udruge, više je nego očigledno da ne spada u krug osoba koje se smatraju službenim osobama... Počinitelji zloporabe položaja ne mogu biti baš sve odgovorne osobe u pravnim osobama, već samo one koje obavljaju javne ovlasti. Kako je optuženik bio odgovorna osoba u udrugama građana, kod njega se ne radi o odgovornoj osobi u pravnoj osobi jer neprofitne organizacije nemaju nikakve javne ovlasti...”

Stoji to u pisanom obrazloženju nepravomoćne presude kojom je Ljubomir Čučić, bivši hrvatski veleposlanik u Belgiji te bivši predsjednik Europskog doma i glavni tajnik Europskog pokreta za Hrvatsku, oslobođen optužbi za zloporabu položaja. Presuda je to, koja bi, ako postane pravomoćna, mogla imati dalekosežne posljedice na sudsku praksu u Hrvatskoj, što je u svojoj žalbi navelo i tužiteljstvo ustvrdivši da bi prihvaćanjem ovakve sudske prakse izvan zone kaznene odgovornosti ostale odgovorne osobe u sportskim klubovima, sindikatima...

Čučić se teretio da je tijekom 2002. i 2003. iz Europskog doma izvukao 51.000 kuna, a taj je novac trošio za svoje potrebe. Da je karticama Europskog doma plaćao robu za osobne potrebe, Čučić je priznao u obrani, a branio se i da je dijelom novca plaćao troškove udruge i zaposlenike.

Sud je utvrdio da je Čučić bio na čelu spomenutih udruga, ali je zaključio da i da se udruge nisu bavile nikakvom gospodarskom djelatnošću zbog čega Čučić, prema sudu, nije mogao počiniti zloporabu te je oslobođen optužbi.

>> Tužiteljstvo traži da Vrhovni sud ukine oslobađajuću presudu Ljubomiru Čučiću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije