AKCIJA MUP-a I ZAKLADE ANA RUKAVINA Dosad 2000 policajaca dalo krv za tipizaciju

Ana Rukavina živi u nama

Foto: Hrvoje Jelavić
import
22.04.2008.
u 17:38

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, ne posustaje u nakani da do kraja 2008. prikupi 40 tisuća darovanih uzoraka krvi. U akciji MUP-a i Zaklade, jučer su krv dali djelatnici PU šibensko-kninske.

- Dosad je oko 2000 policijskih djelatnika dalo krv, a mnogi trajnim nalogom od plaće svaki mjesec doniraju određenu svotu Zakladi - rekla je Marija Rukavina. - Posebno bih zahvalila Šibeniku, koji se među prvim gradovima uključio u akciju Zaklade prikupivši oko 800 uzoraka krvi. Organizirao je i humanitarne koncerte i aukcije - kazala je majka pokojne novinarke Ane Rukavine, koja je nakon udaje živjela u Šibeniku.

Spekulacije da je zbog spore obrade u KBC-u Rebro dio od ukupno 31.000 uzoraka propao, gđa Rukavina je odbacila:

- Dosad su se uzorci tipizirali serološkom, odnosno ručnom i strojnom metodom. Propali su samo za serološku obradu, koja jest jeftinija, ali će se moći tipizirati pomoću DNA metode.

Novim aparatom za DNA analizu nastojat ćemo obraditi 90 do 100 uzoraka dnevno, a ručnom metodom mogli smo samo 20 na dan. Iz državnog proračuna odobreno nam je 4,5 milijuna kuna za tipizaciju oko tisuću uzoraka. Do sada smo tipizirali 2200 uzoraka, a nadam se da ćemo godinu zaključiti sa 8000.

Tipizirani uzorci nalaze se u Svjetskom registru potencijalnih donatora koštane srži.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije