POTEZ KOJI JE ŠOKIRAO PUTINA

Analitičar o ukrajinskom upadu u Rusiju: 'Ovo je veliko. To nije običan napad'

Ukrainian servicemen fire a Leopadr 2A6 tank during a military exercise in Donetsk region
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/4
09.08.2024.
u 14:35

Profesor Clarke ističe da je napad započeo u utorak ujutro i inicijalno je izgledao kao jedan od manjih, simboličnih napada usmjerenih na stvaranje nelagode Rusima i izazivanje malih problema. Međutim, kako se situacija razvijala, postalo je jasno da Ukrajinci ozbiljno namjeravaju osigurati osvojena područja nakon znatnih početnih uspjeha

Prema analizi sigurnosno-obrambenog stručnjaka Sky Newsa, profesora Michaela Clarkea, nedavni ukrajinski upad u Rusiju predstavlja važan vojni potez, daleko veći od običnog napada. "Taj potez je velik", kazao je.

Profesor Clarke ističe da je napad započeo u utorak ujutro i inicijalno je izgledao kao jedan od manjih, simboličnih napada usmjerenih na stvaranje nelagode Rusima i izazivanje malih problema. Međutim, kako se situacija razvijala, postalo je jasno da Ukrajinci ozbiljno namjeravaju osigurati osvojena područja nakon znatnih početnih uspjeha.

Prema njegovim riječima, Ukrajinci su ubrzo nakon početka napada poslali znatne vojne jedinice u područje. "Čini se da su Ukrajinci očito odlučili podržati ovaj upad i otprilike u 48 sati podržali su to s prilično velikim jedinicama", dodaje, spominjući izvještaje o američkim i njemačkim tenkovima i oklopnim vozilima koji su se našla na terenu. 

Profesor Clarke napominje da su Ukrajinci uspjeli zauzeti najmanje desetak naselja i napredovali su prema Sudži, koja je ključna logistička točka za pretovar ruskog prirodnog plina u Europu putem Ukrajine. "Veoma su duboko u Rusiji i to je veliko, to nije samo napad", zaključuje profesor Clarke.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče reakcije Rusije, Clarke nije impresioniran. Rusi su pokušali odgovoriti koristeći se s nekoliko pričuvnih bataljuna, ali to se pokazalo nedovoljnim. Ako Rusija želi potisnuti Ukrajince, bit će potrebno uložiti više resursa u obranu Kurska, zaključuje profesor Clarke.

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Ukrainian servicemen fire a Leopadr 2A6 tank during a military exercise in Donetsk region
1/16
Ključne riječi

Komentara 16

HR
hrUsrcu
14:58 09.08.2024.

slava ukrajini!!!

DA
Dado007
15:28 09.08.2024.

još jedan marketinški trik zelenskog, svima je jasno da se nitko neće živ vratiti iz Rusije, dok zeleni pokušava prikriti velike žrtve

Avatar Ivanvečernji
Ivanvečernji
16:44 10.08.2024.

Dežurni guzoljubi ruski opet su uznemireni. 300 km2 je manje od jednog sela kojeg rusi osvajaju mjesecima. Slava Ukrajini popalite sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije