POLJKI STRUČNJAK

Analitičar: Sve upućuje na to da će se Bjelorusija pridružiti ratu, nedostaje samo politička odluka

Ukrainian servicemen from the Volyn Territorial Defence brigade attend an exercise near the border with Belarus in Volyn region
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija
1/4
16.01.2023.
u 12:31

Prema analitičaru, u Bjelorusiji je trenutno stacionirano između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika koji su redovito trenirali s bjeloruskim snagama

Sve ukazuje to da će se Bjelorusija u budućnosti pridružiti ratu - izjavio je neovisni obrambeni analitičar Konrad Muzyka. Opisao je bjeloruske snage kao "pomalo misteriozne", ali je dodao da su vojnici trenirali gotovo bez prestanka od travnja i da su nedavno ažurirali podatke za svoje pričuve.

Poljski obrambeni analitičar rekao je da su intenzitet i opseg vojnih aktivnosti koje Bjelorusi poduzimaju najveći od kraja Hladnog rata. "Nikada nismo vidjeli da bjeloruske snage toliko treniraju. Od kraja travnja, one su u biti uvježbavale svaku vojnu sposobnost koja bi bila potrebna da se Bjelorusija uključi u rat, istaknuo je za Sky News.

“Testirali su i kapacitet mobilizacije, nedavno su objavili da su završili s ažuriranjem podataka za sve bjeloruske pričuvnike, objasnio je Muzyka, dodajući da je i pričuvni sustav sada spreman za mobilizaciju, a jedino što nedostaje je politička odluka da započne mobilizacija i da krenu u rat. "Hoće li se to dogoditi ili ne, ne znamo, jer nemamo uvida u to što [bjeloruski predsjednik] Lukašenko razmišlja. Ali sve ukazuje na to da će se Bjelorusija pridružiti ratu nekada u budućnosti" kazao je.

Prema analitičaru, u Bjelorusiji je trenutno stacionirano između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika koji su redovito trenirali s bjeloruskim snagama. Međutim, tvrdi kako je malo vjerojatno da će do bilo kakve akcije doći uskoro, dodajući: "Do sada su ove aktivnosti ograničene na poligone za obuku i nismo vidjeli nikakve naznake da su snage, bilo ruske ili bjeloruske, zapravo premještene na granicu regije s Ukrajinom."

VIDEO Stigla promjena vremena: Izdana upozorenja, u nekim dijelovima zemlje bit će i do 50 cm snijega

Ključne riječi

Komentara 2

ST
starivol
13:39 16.01.2023.

Stara izreka kaže da sve invazije idu po planu do prvog ispaljenog metka.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
14:50 19.01.2023.

Da, da. Ako dosad nisu, ni neće. Zašto bi ušli u izgubljeni rat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije