UPOZORENJE SAD-U?

Analitičari iznenađeni: Kina prvi put u 44 godine ispalila balističku raketu u ocean

Russia, China warships enter Sea of Okhotsk for drills
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/2
25.09.2024.
u 10:06

Kineska testiranja nuklearnog oružja obično se odvijaju unutar zemlje, a Kina je prethodno testirala ICBM rakete u pustinji Taklamakan u regiji Xinjiang

Kina je priopćila u srijedu da je uspješno lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja nosi lažnu bojevu glavu u Tihi ocean, prenosi BBC. Raketa je lansirana u srijedu te je "sletjela u očekivana morska područja", priopćilo je kinesko ministarstvo obrane, dodajući da je probno lansiranje bilo "rutinsko" i "dio godišnje obuke".

Vrsta rakete i njezina putanja leta ostali su nejasni, ali kineski državni mediji navode da je Peking "unaprijed obavijestio susjedne zemlje". Analitičari kažu da je nazivanje testa "rutinskim" iznenađujuće jer je Kina posljednji test u međunarodnim vodama provela 1980. godine. "Osim ako nešto nisam propustio, mislim da je ovo prvi puta u dugo vremena da se ovo dogodilo i kao takvo je objavljeno", objavio je Ankit Panda, stručnjak za nuklearno oružje pri Zakladi Carnegie za međunarodni mir, na platformi X.

Kineska testiranja nuklearnog oružja obično se odvijaju unutar zemlje, a Kina je prethodno testirala ICBM rakete u pustinji Taklamakan u regiji Xinjiang. Japansko ministarstvo obrane priopćilo je da nije bilo štete na njegovim plovilima. "Nastavit ćemo prikupljati i analizirati informacije o kretanju kineske vojske i poduzet ćemo sve moguće mjere opreza", reklo je ministarstvo, prema japanskoj televiziji NHK.

Kad je Kina posljednji put izvela takav test, raketa je preletjela 9.070 kilometara i sletjela u Pacifik. Taj test uključio je 18 kineskih mornaričkih brodova i još uvijek se smatra jednom od najvećih kineskih pomorskih vježbi. John Ridge, obrambeni analitičar sa sjedištem u SAD-u, rekao je da je Kina možda provela test kao vrstu "signala Sjedinjenim Državama".

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Snimka iz vozila: Raketa pogodila brzu cestu u Izraelu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije