'NE DJELUJU KAO PREKIDAČ'

Analiza stručnjaka: Sankcije poništavaju 15 godina gospodarskog napretka u Rusiji

Russian President Putin chairs a meeting with members of the Security Council outside Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
09.06.2022.
u 06:57

IIF u svom zadnjem izvješću predviđa da će rusko gospodarstvo pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina gospodarskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvješću Instituta za međunarodne financije (IIF) objavljenom u srijedu.

No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, napose u energetskom sektoru, s druge.

Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju "kao da stisneš prekidač", rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na tiskovnoj konferenciji.

IIF u svom zadnjem izvješću predviđa da će rusko gospodarstvo pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.

Financijske sankcije - napose smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjski dug - rast cijena i odlazak stranih tvrtka iz zemlje usporavaju inozemnu potražnju i tako "pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede". 

Autori izvješća ističu da će se "teže posljedice još osjetiti".

Elina Ribakova je rekla da su sankcije uzdrmale globalne lance vrijednosti. U tome vidi "raspad 30 godina ulaganja i povezanosti s Europom".

Izvršni dopredsjednik IIF-a Clay Lowery misli da ocjena uspjeha sankcija uvedenih Rusiji ovisi o tome što vlade žele postići.

"Ako se želi naškoditi gospodarstvu (...), sankcije će sigurno imati učinka" i on će se povećavati, rekao je novinarima.

No dosad se pokazalo da sankcije nisu bile djelotvorne kada je riječ o promjeni politike, dodao je.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
radolizem
13:43 09.06.2022.

Mene ne zanimaju Rusi. Zanima me što će EU napraviti da mi imamo što je moguće manje štete od rata u rusiji. SAD neće ništa napraviti, to znamo, ali me zanima da li će stvarno cijena litre goriva od 1.1.2023. u Hrvatskoj biti 2,80 eura.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
08:57 09.06.2022.

Putin je htio ući u povijest kao onaj tko je povratio geopolitičku veličinu Rusiji, obnovio neku vrstu SSSR-a. Ovako, ući će u povijest kao ratni zločinac i podli patuljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije