Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za politico

Plenković istaknuo koja su dva najvažnija strateška cilja Hrvatske

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.02.2018.
u 11:40

Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je, u razgovoru za europski online portal Politico od srijede, želju da Hrvatska uđe u uži krug među članicama Europske unije te da ubuduće igra veću ulogu u formiranju europske budućnosti

„Hrvatska bi, kao najmlađa članica u klubu, htjela postići to da postane članica užeg kruga Europske unije“, rekao je Plenković u razgovoru za Politico. 

On je istodobno naglasio kako i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju. 

„Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje“, rekao je Plenković. 

Hrvatski premijer je istaknuo i dva najvažnija strateška cilja Hrvatske: ulazak u Schengensku zonu i u zonu eura. 

„Ulazak u Schengen je na dohvat ruke i ostvariv do našeg preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2020. Drugi cilj, ulazak u zonu eura, nešto je udaljeniji i vjerujem da će on biti ostvaren u sljedećem izbornom razdoblju u Hrvatskoj između 2020. i 2024.“, rekao je Plenković. 

Na pitanje namjerava li se kandidirati i za to izborno razdoblje, Plenković je odgovorio potvrdno. 

„To je jasno moja agenda“, rekao je Plenković. 

Hrvatski premijer sastao se u srijedu ujutro u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji ovih dana razgovara s čelnicima svih zemalja članica u sklopu priprema za predstojeći summit EU-a 23. veljače, na kojem će glavne teme biti institucionalna pitanja i višegodišnji proračunski okvir za razdoblje nakon 2020.

Nakon toga premijer Plenković sudjeluje na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.

Andrej Plenković
1/12

Komentara 38

KE
kentie
12:33 14.02.2018.

pa lipa klara EU polako ostaje bez budućnosti; na pomolu i obzoru je KONFEDERACIJA ZVANA SREDNJA EUROPA....samo mnogi toga nisu uopće svjesni..

KK
klara.kos.73
12:30 14.02.2018.

idi ti lijepo u 3 pm i provedi reformu pravosuđa i javne uprave da se pomaknemo s mrtve točke. Ustvari mi tonemo kao Titanik u svim segmentima društva a njemu usta puna EU. Dabogda propala EU i ti skupa s njom. Jesi li ti premijer Hrvatske ili Junckerov "mali od palube"?

DU
Deleted user
13:26 14.02.2018.

primarni cilj je nasmijavati briselske starkelje na njihovim tulumima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije