Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči posjeta

Plenković: Ministarstvo je reagiralo jer me Dačić direktno prozvao

Plenković u Europskom parlamentu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.02.2018.
u 14:16

- Što se tiče političkoga komitmenta tako da kažem, ne trebaju nam bilateralni posjeti da bi izlazili ususret normalnom, civiliziranom stvaranju preduvjeta naših sugrađana, kaže premijer.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, na zajedničkoj press konferenciji s premijerom Andrejem Plenkovićem u Strasbourgu nakon završetka rasprave o budućnosti EU u plenarnoj dvorani EP-a, pohvalio je Hrvatsku na upućenom pozivu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da sredinom veljače posjeti Zagreb.

Neobičnost te pohvale je što je izrečena pred premijerom koji nije zvao Vučića, nego je to učinila predsjednica Republike, a Vlada je kroz jedno priopćenje MVEP-a sugerirala da uopće ne smatra da je ovo pravi trenutak za upućivanje takvog poziva srpskom predsjedniku.

Pitali smo Plenkovića kako je doživio tu Tajanijevu pohvalu i može li detaljnije objasniti ono što je rekao tijekom rasprave u plenarnoj dvorani EP-a o tome da će pitanje ratne odštete biti jedna od tema na dnevnom redu njegova sastanka s predsjednikom Vučićem. 

1/0

Plenković je potvrdio da želi s Vučićem razgovrati o ratnoj odšteti, po prvi je put rekao da nije znao za datum posjeta (točnije, da nije to saznao iz razgovora s Vučićem u Davosu), spomenuo da se Vučićev planirani posjet Hrvatskoj i ranije odgađao (sugerirajući valjda da se može i ovaj put), te obrazložio zašto je Ministarstvo vanjskih poslova slalo prosvjedne note Srbiji:

- Predsjednik Vučić i ja razgovarali smo na brojnim međunarodnim skupovima. U prosincu smo gotovo sat vremena imali vremena na brodu u Parizu kada smo išli od Elizeja do konferencije, pa smo se onda susreli neformalno kratko i u Davosu. U tom trenutku nisam sasvim stekao dojam da je definitivno prihvaćen datum o kojem je riječ. Međutim, između toga se dogodila izložba u New Yorku, dogodile su se vrlo ozbiljne, netočne, neinformirane i krive kvalifikacije ministra vanjskih poslova, gdje je direktno mene prozvao, kao da nisam bio u Jasenovcu, kao da nisam jasno osudio holokaust, da nisam jasno osudio sve što se dogodilo u tom logoru za vrijeme NDH, i kao da nisam izrazio pijetet prema žrtvama. Zbog toga je reagiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Da je na isti način ministar prozvao Predsjednicu, MVEP bi isti sadržaj note uputilo. To su normalni, uobičajeni potezi gdje države vode računa o svome dignitetu i onome što su njihovi interesi, i na taj način se i ponašamo. Dijalog sa svim susjedima želimo, moramo voditi. Tajming posjeta u ovom ili onom trenutku… U krajnjoj liniji i sama Predsjednica je prije par mjeseci odgodila posjet koji se trebao dogoditi, kazao je Plenković.

– Što se Vlade tiče, nemam nikakvih dilema. U krajnjoj liniji ja sam taj koji želi da predstavnici svih nacionalnih manjina budu u vladajućoj većini, uključujući i srpsku manjinu, ja sam taj koji je obećao u Saboru i na proslavi pravoslavnog Božića da ćemo elektrificirati sva sela u Hrvatskoj koja u ovom trenutku nemaju struju. Prema tome, što se tiče političkoga komitmenta tako da kažem, ne trebaju nam bilateralni posjeti da bi izlazili ususret normalnom, civiliziranom stvaranju preduvjeta naših sugrađana. Ja na to pitanje gledam iz toga kuta - zaključio je premijer Plenković. 

Komentara 50

ON
ON
17:32 06.02.2018.

Odnosi Srbije i Hrvatske nisu dobri.Zašto?Nabrojaću samo nke od razloga. 1.Nijedan problemkoji opterećuje dvije države, nije riješen a dvadesetipet godina je prošlo od rata. 2.političke elite se bore za vlast,a najveći poeni se dobivaju blateći protivnike iz rata. 3.Nedefinirani unutarnji odnosi.Naš presjednik vlade nezna šta radi predsjednica i obratno. 4.Srbija je obećanu zemlju izgubila u ratu,gubi i kosovo i sada je zločesti susjed Hrvatska kriv za sve. 5.Naša vlada upetljala se u stotine problema,nijedan nije riješila.Nije za to kriva samo ova vlada.Naše sve vlade su služile više Evropi i Americi nego svome narodu.Takav se rad kad tad obije o glavu.

Avatar PopSpira
PopSpira
17:07 06.02.2018.

Što mi dobro pamtimo '91 a olako zaboravljamo '41...

DU
Deleted user
16:42 06.02.2018.

Da te nije prozvao ne bi bilo razloga za reakciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije