Izbjeglička kriza

Angela Merkel: Hotspotovi za izbjeglice moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
19.11.2015.
u 16:42

Merkel se pridružila drugim njemačkim najvišim dužnosnicima u isticanju da ne treba povezivati migrantsku krizu s globalnom terorističkom prijetnjom

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma nepunih tjedan dana nakon krvavih napada u Parizu.

– Znamo da je to bio napad na naše temeljne vrijednosti, naš način života i slobodu –  rekla je Merkel u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom.

– Slobodoljubive zemlje iz cijelog svijeta sad se moraju ujediniti... i pobrinuti se da počinitelji budu pronađeni i da se naše vrijednosti zaštite – rekla je Merkel.

Rekla je da je Njemačka uz Francusku dok ona iznosi planove odgovora na napade u Parizu, ali nije iznijela nijedan konkretan prijedlog potpore koja Njemačka kani pružiti svojoj saveznici u ratu protiv terorizma, kako ga je nazvao francuski predsjednik François Hollande.

Ona se pridružila drugim njemačkim najvišim dužnosnicima u isticanju da ne treba povezivati migrantsku krizu s globalnom terorističkom prijetnjom.

Europska unija utvrdila je nekoliko zemalja na prvoj crti dodira s migrantskim krizom poput Grčke i Italije, tzv. HotSpotove gdje bi trebalo uspostaviti prijamne centre u kojima bi se registrirali izbjeglice uzimanjem otisaka prstiju i utvrđivanjem njihova identiteta.

– Hotspotovi moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj... i ne samo kao centri za registraciju nego i kao centri za distribuciju kako bi se osigurala pravednija raspodjela izbjeglica diljem Europe – rekla je Merkel.

I Njemačka i Austrija drže kako broj migranata neće biti smanjen bez mjera za jačanje vanjskih granica EU.

>>Washington Post: U policijskoj akciji ubijen organizator napada na Pariz!

>>Hollande: Francuska će uvesti 'pravo na azil' za umjetnička djela kojima prijeti IS

Komentara 26

Avatar cera
cera
17:11 19.11.2015.

Čuj pravednija raspodjela? Ti si ih pozvala ksebi a sad bi ih raspodjeljivala??? Što si tražila to si i dobila.

TE
TechnoCroat
17:48 19.11.2015.

Jedina 'pravedna' raspodjela je da svaka zemlja referendumom gradjana odluci koliko ce ih primiti. A do tada neka ih bratska muslimanska, saudijska arabija i emirati pravedno raspodijele kod sebe.

Avatar juricamesko
juricamesko
17:57 19.11.2015.

vjerovatno je i neki hot-spot namjenila i Hrvatskoj.ubrzo ćemo saznati. ona bi pravedno raspodijelila, a kako misliš natjerati zemlje koje to neće. tako da im nećeš prodati njemačku robu. opet priče za malu djecu.kada treba konkretno nešto poduzeti da se rasture terorističke organizacije njemačka se ne bi htjela miješati.to ostavlja drugima dok terorizam svom snagom ne zakuca na njena vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije