referendum o braku

Apel 11 profesora radi sprečavanja ustavne krize

u ime obitelji
Patrik Macek/PIXSELL
10.06.2013.
u 23:30

Zbog manjkavosti u regulaciji referenduma stručnjaci ističu "dužnost i potrebu da se ovaj institut što hitnije kvalitetno regulira" te se stavljaju na raspolaganje

Zadrte ideološke polemike isprovocirane referendumom o braku koje su opasno kulminirale nakon što je građanska inicijativa "U ime obitelji" prikupila 710.000 potpisa, dajući naslutiti čak i ustavnu krizu, dozlogrdile su našim ekspertima za ustavno pravo i političke znanosti s četiriju Pravnih fakulteta. Ignoriranje struke ujedinilo je 11 profesora i docenata koji su reagirali na jedinstven, dosad nezabilježeni način, potpisivanjem zajedničke otvorene izjave u kojoj ponavljaju stavove koje su već pojedinačno iznosili, ali politika za njih očito ne mari.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista iz izvora u SDP-u, vladajući se spremaju da političkom kombinatorikom onemoguće realizaciju volje naroda putem referenduma. No, istup ustavnopravnih stručnjaka sadrži i kritiku bivše vlasti koja je 2000. ugradila institut narodne inicijative u Ustav, ali su to učinili "ishitreno, nepromišljeno, bez razmatranja komparativnih iskustava primjene tog instituta u drugim državama i bez uvažavanja mišljenja domaćih ustavnopravnih stručnjaka". I sve potonje vlasti propustile su kvalitetno urediti taj institut na ustavnoj i zakonskoj razini, a osobito je 2010. Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu bilo propisano da će se referendum uskladiti s odredbama Ustava u roku od šest mjeseci, ali to nije učinjeno.

Stoga kad bi građani unatoč svim preprekama uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa, takve su inicijative za tijela državne vlasti bile neprihvatljive, pišu stručnjaci. Dodajmo tomu kako i sada vladajući političari Peđa Grbin i Nenad Stazić, uz suglasnost premijera i podršku HNS-a, svojim istupima daju naslutiti kako će sve učiniti da bi onemogućili realizaciju referenduma. Prve su se polemike začele oko broja potrebnih potpisa, zatim dopustivosti, pa obveznosti i realizacije. Stručnjaci su iz toga iščitali da bi to zemlju moglo odvesti do "ustavno-političke krize bez presedana". Kad 10 posto broja birača u Hrvatskoj zatraži izmjenu Ustava, Sabor je dužan raspisati ustavotvorni referendum, s tim da prethodno može, a ne mora tražiti da Ustavni sud provjeri jesu li ispunjeni uvjeti za to.

"Odbijanje Hrvatskog sabora da raspiše referendum nakon što su ispunjene sve formalno-pravne pretpostavke za njegovo raspisivanje predstavljalo bi negiranje same biti referenduma narodne inicijative i moglo bi imati nesagledive posljedice po ustavnu stabilnost zemlje", ističu stručnjaci u svojoj izjavi dodajući kako referendumska odluka ustavnog karaktera obvezuje sva državna tijela i stupila bi na snagu "potvrdom da je referendum održan u skladu s Ustavom, bez obzira na postojanje određenih formalno-pravnih nedostataka u referendumskom pitanju (nepreciziranje pitanja u vidu ustavnog amandmana)". Naime, građanska inicijativa trebala je doslovno formulirati ustavnu odredbu i numeracijom odrediti njezinu točnu poziciju u Ustavu. Ali i ovako Sabor je "dužan implementirati eventualnu potvrdnu referendumsku odluku u tekst Ustava", mišljenje je stručnjaka. Zbog svih manjkavosti u regulaciji referenduma pa i izričitog određenja što sve nije pogodno za referendumsko odlučivanje, stručnjaci ponovno apeliraju svojim autoritetom znanja na "dužnost i potrebu da se ovaj institut što hitnije kvalitetno regulira", te se u tom smislu stavljaju na raspolaganje ustavotvorcu i zakonodavcu.

>>Ustavnopravni stručnjaci: 'Moglo bi doći do političko-ustavne krize bez presedana'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije