Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava

Apsurd: Ovrha pokrenuta i zbog navodnog duga otprije 18 godina

'20.03.2013., Brdovec - Postupak ovrhe radi predaje djece prema presudi Opcinskog suda Zapresic. Ruzi K. centar za socijalnu skrb uz pomoc policije dosao je oduzeti dvoje malodobne djece i smjestiti i
'Boris Scitar/Vecernji list'
10.10.2013.
u 19:19

Nakon izlaganja prof. Dike i viceguvernera Frasa, Sandra Benčić je zaključila da nam treba ministarstvo za zaštitu banaka

Rasprava pod nazivom "Ovrha i ljudska prava" u organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice pokazala je koliko je to teška i osjetljiva pravna, socijalna i gospodarska tema. Lori Vidović se građani najčešće obraćaju jer uopće nisu bili informirani o ovrsi, zbog zaštićenih računa (banke i na njima izvršavaju naplate!?), te što se ovrha pokreće zbog već plaćenih, zastarjelih ili tuđih dugova.

Iznijela je i primjer ovrhe za navodni dug od prije 18 godina. Predstavnica Ministarstva pravosuđa dala je prikaz prijedloga Ovršnog zakona, pri čemu su neka rješenja nasmijavala prof. dr. Mihajla Diku, velikog kritičara prebacivanja socijalnih problema s države na vjerovnike nad kojima se provodi "suptilan oblik eksproprijacije". Drži kako će investitori pobjeći ostvari li se namjera Ministarstva socijalne politike i mladih da se u sezoni grijanja, od 1. studenoga do 1. travnja, zabrani isključivanje struje i plina za neke socijalne kategorije.

U pet mjeseci otkriveno je 6500 neosnovanih rješenja o primanju socijalnih naknada, a najdrastičniji slučaj je starac koji je 12 godina nakon smrti supruge primao njezinu mirovinu. "Možete tužiti socijalnu službu jer nije radila lege artis, ali vi to nećete napraviti", rekao je Dika. Njegovo i izlaganje viceguvernera Bojana Frasa je Sandru Benčić iz Platforme 112 ponukalo da ironično zaključi da nam treba ministarstvo za zaštitu banaka. 

>>Nema prisilne naplate za one koji su iskoristili reprograme

>>Ovrha za obrte, tvrtke i građane s dugom većim od 2000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije