Koprivnica

Arheolozi na Zakletom bregu krenuli u potragu za crnom zmijom

'24.05.2013., Koprivnica - Nakon gotovo 30 godina pokrenuta su arheoloska istrazivanja utvrde Kamengrad kod prigradskog naselja Starigrad. Muzej grada Koprivnice pokrenuo je iznimno zahtjevan visegodi
'Marijan Susenj/PIXSELL'
27.05.2013.
u 10:35

Prema legendi 
Barbara Celjska u zmiju se pretvorila 1446. godine kada je utvrda srušena

Većina Koprivničanaca čula je za Kamengrad, ali malo tko zna nešto više o tom burgu (visinska utvrda na brežuljku) kraj naselja Starigrad, koji se već desetljećima nalazi \"pod zemljom\".

Sukob grofova

Nakon gotovo 30 godina, gradski muzej ovih dana je ponovno pokrenuo arheološka istraživanja na tom vrlo zahtjevnom lokalitetu, ali možda i najznačajnijem srednjovjekovnom spomeniku kulturne baštine za Koprivnicu.

Kustos arheolog muzeja Robert Čimin kaže da povijesni izvori govore da je utvrdu najvjerojatnije podignuo ban Slavonije Mikac Mihaljević u 13. stoljeću, a posljednji put je korištena 1446. godine kada ju je srušio, a možda i spalio, János Hunyadi tijekom sukoba s grofovima Celjskim.

Kada je utvrda uništena legenda kaže da je Barbara Celjska, zbog crnine koju je često nosila u hrvatskom narodom poznatija kao Crna kraljica, osvajače proklela riječima da će gradom vladati tek kada dođu u posjed \"ključa\" koji je ona držala. Istovremeno se preobrazila u crnu zmiju i nestala pod ruševima utvrde. Slučajno ili ne, u koprivničkom katastru se Kamengrad ne spominje, nego se koristi toponim \"Zakleti breg\".

Seoske zabave

Priča se da su uslijed trošnosti zidova i velike opasnosti za stanovništvo, koje je tamo navodno održavalo seoske zabave, mjesne vlasti između dva svjetska rata naredile da se utvrda zatrpa pijeskom.

- Potvrde o velikim količinama navoženog pijeska već se vide u prvim danima našeg arheološkog istraživanja. Srećom, pijesak je na taj način konzervirao zidove i usporio njihovo propadanje tijekom proteklih 80-ak godina - istaknuo je Čimin i otkrio da je od 1982. do 1984. godine istražen istočni podzid utvrde, građene od opeke i kamena na nekim dijelovima, u dužini od 40-ak metara i najvećoj visini od tri i pol metra te manja sonda na vrhu platoa gdje su pronađeni vrlo oskudni ostaci zidova.

Njihov zadatak sada je prepoznavanje vanjskih gabarita utvrde, položaj branič-kule, pomoćnih prostorija, cisterne, dvorišta i drugog. Radovi će trajati cijelo ljeto, a za istraživanje je osigurano 61.000 kuna, uglavnom od Ministarstva kulture. Čimin kaže da se radi o višegodišnjem projektu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije