I PREKO 10.000 EURA PO KVADRATU

Poznati arhitekt: 'Ovo je postalo apsurdno, niti jedna lokacija u centru Zagreba ne zavrijeđuje te cijene'

Zagreb: Pogled sa Zagrebačke katedrale na centar grada
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
27.08.2024.
u 16:28

Otto Barić komentirao je i porez na nekretnine pa istaknuo: "To je jedna crvena krpa i tema koju se nijedna vlada unazad 30 godina nije usudila načeti pa tako ni ova pa se pokušava razriješiti nekom poluregulativom."

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina najavio je novi zakon kojim se nastoji obuzdati kratkoročni najam, odnosno kriza na tržištu nekretnina. S obzirom na to da je ministar Glavina naveo kako se apartmanizacija mora zaustaviti, arhitekt Otto Barić za N1 naglašava kako nekoliko zakona već postoji: "I Zakon o gradnji to regulira i Zakon o prostornom uređenju i suvlasnički odnosi to reguliraju.”

“Država prebacuje lopticu suvlasnicima", dodao je pa se osvrnuo na tržište nekretnina: “Moramo biti svjesni da smo država, za razliku od Njemačke i Austrije, u kojoj nije uobičajeno da mladi iznajmljuju prvi stan već kod nas praktički svi startaju s barem jednom nekretninom.” 

Komentirao je i porez na nekretnine pa istaknuo: "To je jedna crvena krpa i tema koju se nijedna vlada unazad 30 godina nije usudila načeti pa tako ni ova pa se pokušava razriješiti nekom poluregulativom." 

VEZANI ČLANCI:

“Nemamo jasno definirano za koga gradimo. Sve što se gradi – gradimo za tržište. Ona stara američka kaže ‘location, location, location’, ali te cijene su postale – apsurdne. 8 ili 10 ili 12 tisuća eura po kvadratnom metru ne zavrjeđuje niti jedna lokacija u centru Zagreba", kazao je govoreći o problemu stanogradnje. 

Kupnja nekretnine nerijetko je najjednostavnije rješenje kada postoji višak kapitala. "Dok je ne koristiš, staviš ju u dnevni najam i tu se vrti poprilična količina novca. 30 do 40 posto stambenog fonda nije korišteno za stanovanje nego za kratkoročni najam. Činjenica pokazuje da je tu puno jako kapitala uloženo i ‘parkirano’. Jedini način ako to država želi kapitalizirati je porez na nekretnine za kojeg EU ionako očekuje od Hrvatske da se njime ozbiljnije pozabavi. Ne vjerujem da će u ovom mandatu doći do poreza na nekretnine, ali ostavlja otvorenu mogućnost ‘iznenađenja’", kazao je Barić. 

 

GALERIJA Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda
Zagreb: Pogled sa Zagrebačke katedrale na centar grada
1/26

Komentara 12

D1
Dinamo 1982
19:01 27.08.2024.

Uskoro, kad Zagreb postane grad sa 30/40% getoiziranih migranata , ako se poveća stopa nesigurnosti ljudi, cijene stanova će drastično pasti u pojedinim kvartovima. Takve se stvari dešavaju na zapadu i mi nismo izuzetak. Bogati će se grupirati u jednomom dijelu grada, a ostalo će biti Švedska....dogodit će se iseljavanje srednjeg sloja iz grada u okolna mjesta.

ME
Melada
18:25 27.08.2024.

Otto Baric veli: “Moramo biti svjesni da smo država, za razliku od Njemačke i Austrije, u kojoj nije uobičajeno da mladi iznajmljuju prvi stan već kod nas praktički svi startaju s barem jednom nekretninom.” Sad me zanima tko moze ”iznajmiti”” nesto sto nema? Znaci li to da su rijeci ”iznajmiti” i ”unajmiti” zamijenile znacenje? A ja jos uvijek kad sam na odmoru ili putovanju unajmljujem sobu ili stan i to od nekog koji iznajmljuje!

IZ
izrazlica
21:19 27.08.2024.

menađeri će platiti koliko god treba samo da negdje ulože novac kojeg su nagrabili .. vani već postoje zgrade koje su u vlasništvu jednog vlasnika a koji živi bog zna gdje .. kupio je cijeli neboder sa 300 stanova koji zjape prazni jer eto, imao čovjek nešto viška love pa kupio .. nismo ni mi daleko, grabimo krupnim koracima ka "razvijenom zapadu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije