Spasiti bi ih mogao SpaceX

Astronauti Starlinera već su dva mjeseca u svemiru: Otišli na tjedan dana, a sad bi se mogli vratiti tek 2025.

FILE PHOTO: Boeing's Starliner-1 Crew Flight Test (CFT) mission on a United Launch Alliance Atlas V rocket to the International Space Station, in Cape Canavera
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
1/3
08.08.2024.
u 11:33

Konačna odluka o tome kada i kako će se par vratiti bit će donesena nakon što NASA završi provjeru spremnosti za let na najvišoj razini, rekla je agencija

Dvoje astronauta koji su ostali u svemiru možda se neće moći vratiti na Zemlju do 2025. zbog problema s novom Boeingovom kapsulom Starliner, objavila je u srijedu američka svemirska agencija NASA. Članovi posade Starlinera, američki astronauti Barry Wilmore i Sunita Williams, na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) su od lipnja, iako su trebali ostati samo tjedan dana.

Nakon lansiranja iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi, letjelica se uspjela spojiti s postajom tek u drugom pokušaju zbog problema s motorom. Osim toga, letjelica je pretrpjela curenje helija.

Trenutno se raspravlja o dvije opcije za povratak astronauta na Zemlju, objavila je NASA. Prva opcija uključuje povratak para Starlinerom. Međutim, letjelicu bi prvo trebalo popraviti. Druga opcija je smanjiti broj članova posade misije SpaceX Crew 9 s četiri na dva, koja je predviđena za lansiranje u rujnu. Wilmore i Williams bi se tada mogli vratiti na Zemlju s posadom u veljači.

Konačna odluka o tome kada i kako će se par vratiti bit će donesena nakon što NASA završi provjeru spremnosti za let na najvišoj razini, rekla je agencija.

VEZANI ČLANCI:

Starliner je svemirska letjelica za djelomično višekratnu upotrebu koja se sastoji od kapsule visoke oko tri metra za posadu i servisnog modula. Za razliku od Crew Dragona tvrtke SpaceX Elona Muska, ne slijeće na vodu nego na kopno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije