ZA PROMATRANJE GAMA-ZRAKA

Atacama odabrana za lokaciju nove zvjezdarnice na kojoj rade i hrvatski znanstvenici

storyeditor/2024-08-16/Alma.png
ALMA OBSERVATORY
21.08.2024.
u 17:43

Radovi na zvjezdarnici počinju 2026. godine, a prikupljeni će podaci omogućiti daljnja istraživanja o podrijetlu kozmičkih zraka i prirodi crnih rupa, neutronskih zvijezda i drugih ekstremnih objekata

Na sastanku održanom u Brazilskom centru za istraživanje fizike (CBPF) u Rio de Janeiru znanstvenici projekta Southern Wide-field Gamma-ray Observatory (SWGO) objavili su odabir Astronomskog parka Atacama u Čileu kao lokaciju za buduću zvjezdarnicu namijenjenu promatranju gama-zraka vrlo visoke energije iz svemira. Ovo je ključan korak u astrofizičkim istraživanjima jer će omogućiti znanstvenicima diljem svijeta dublje razumijevanje nekih od najekstremnijih fenomena u svemiru.

Što je SWGO?

Upravni odbor SWGO-a donio je krajem srpnja odluku da se započnu detaljni pregovori za smještaj zvjezdarnice u Čileu i to nakon više od tri godine pomnog razmatranja različitih lokacija, uključujući one u Argentini i Peruu. Odbor se u konačnici odlučio za Čile zbog iznimnih uvjeta koje nudi Astronomski park Atacama, uključujući povoljnu klimu i visoku nadmorsku visinu.

– Projekt SWGO predstavlja inicijativu za gradnju nove generacije zemaljskih zvjezdarnica širokog polja, osmišljenih za detekciju gama-zraka vrlo visoke do ultravisoke energije. SWGO će se sastojati od niza posebno dizajniranih spremnika za vodu, opremljenih najnaprednijom tehnologijom za otkrivanje čestica koje nastaju interakcijom fotonskog zračenja najveće energije iz svemira sa Zemljinom atmosferom – stoji u opisu projekta. Službeni radovi na odabranoj lokaciji, a koji predstavljaju prvi korak prema izgradnji SWGO detektora, trebali bi početi već 2026. godine. Kada zvjezdarnica postane operativna, SWGO će biti prvo postrojenje te vrste koje će promatrati nebo na južnoj hemisferi. Opremljena neviđenom preciznošću i superiornom osjetljivošću u odnosu na trenutačne instrumente, zvjezdarnica će pružiti nove uvide u neke od najekstremnijih događaja u svemiru. Ovi podaci omogućit će daljnja istraživanja o podrijetlu kozmičkih zraka i prirodi crnih rupa, neutronskih zvijezda i drugih ekstremnih objekata.

VEZANI ČLANCI:

Troškovi gradnje zvjezdarnice procjenjuju se na oko 60 milijuna dolara, a sredstva će osigurati znanstvene agencije zemalja sudionica projekta, među kojima su Argentina, Brazil, Čile, Kina, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Meksiko, Peru, Portugal, Južna Koreja, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. Ova široka međunarodna suradnja naglašava važnost projekta u globalnom znanstvenom kontekstu.

– Izuzetno smo ponosni što smo dio SWGO-a i što možemo pridonijeti ovom eksperimentu koji će donijeti značajne rezultate u polju astrofizike vrlo visokih energija – rekla je doc. dr. sc. Marina Manganaro s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci, predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru SWGO-a i voditeljica HRZZ projekta "Astronomija gama-zraka visokih energija u doba višečestičnih opažanja". Uz nju, hrvatski tim čine i dr. Jasmina Isaković, predavačica na Medicinskom fakultetu European University Cyprus i doktorandica na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Filip Resčić, doktorand na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci i izv. prof. Tomislav Terzić s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Odabir lokacije za zvjezdarnicu nije bio lagan zadatak. Nakon opsežnih znanstvenih studija, procjena troškova i analiza okolišnih i kulturnih uvjeta, Upravni odbor SWGO-a odlučio je da je Čile najbolje mjesto za ovaj projekt.

Zvjezdarnica će biti smještena na lokaciji Pampa La Bola, unutar Astronomskog parka Atacama, koji upravlja koncesijom za zemljište od 360 km2, dodijeljenom čileanskoj Nacionalnoj agenciji za istraživanje i razvoj. Nalazi se u blizini grada San Pedro de Atacama, u regiji Antofagasta, smještenoj na prostranoj visoravni na vrhu Anda, na nadmorskoj visini od 4770 metara.

Najvažniji opservatoriji

Lokacija nudi izvanredne uvjete za dugoročno promatranje svemira s obzirom na to da je ovo područje poznato po suhim uvjetima i čistom nebu. Stoga je već dom nekim od najvažnijih astronomskih opservatorija na svijetu, uključujući Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). S ovim novim dodatkom, Atacama će postati još značajnije globalno središte za astronomska istraživanja.

– Imali smo izvanredne lokacije u užem izboru, što je učinilo ovaj izbor izuzetno teškim. Ovo je velik korak naprijed za našu suradnju. Duboko sam zahvalan predstavnicima i vlastima zemalja kandidata domaćina na velikim naporima uloženim u naše ime – rekao je Jim Hinton, glasnogovornik SWGO-a i predsjedavajući odbora za odabir lokacije. No ovo nije samo znanstveno postignuće već i korak naprijed za cijelu regiju, koja će imati priliku sudjelovati u nekim od najnaprednijih istraživanja u astrofizici.

– Sretni smo što smo domaćini SWGO-u, velikoj istraživačkoj infrastrukturi što pruža priliku za jačanje rastućeg polja znanosti u današnjem svijetu u našoj zemlji i na kontinentu, a to je fizika astročestica. Znanstvena zajednica naše regije, posebno mlade generacije, radit će na najvišoj razini u suradnji s vrhunskim stručnjacima u tom području diljem svijeta – rekao je Claudio Dib, predstavnik Čilea u SWGO-u, dok je Cesar Ocampo, ravnatelj Astronomskog parka Atacama, dodao da se "domaćinstvo SWGO-a savršeno uklapa u mandat Astronomskog parka Atacama za potporu razvoju astronomije na održiv način, uz svijest o lokalnoj zajednici".

 

GALERIJA NASA-in projekt Artemis najambiciozniji je svemirski projekt u ljudskoj povijesti

storyeditor/2024-08-16/Alma.png
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije