Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Austrija podupire inicijativu o zoni za zaštitu biološke raznolikosti

\'sisak..070509..sisak..marijana petir snimio nikola cutuk\'
Nikola Čutuk/Pixsell
15.02.2011.
u 14:48

Tema razgovora bila je inicijativa o stvaranju zone slobodne od genetski modificiranih organizama u regiji Alpe-Adria s ciljem zaštite biološke raznolikosti prirodnih dobara, unapređenja poljoprivrede, ali i turizma, kaže Petir

BEČ – Izaslanstvo Odbora za zaštitu okoliša hrvatskog Sabora na čelu s predsjednicom Marijanom Petir sastalo se u utorak u Beču s izaslanstvom Odbora za okoliš Nacionalnog vijeća Republike Austrije, kojim predsjeda Christiane Brunner.

– Središnja tema razgovora bila je inicijativa koju je pokrenuo Odbor za zaštitu okoliša Sabora RH o stvaranju zone slobodne od genetski modificiranih organizama u regiji Alpe-Adria s ciljem zaštite biološke raznolikosti prirodnih dobara, mora, vode, zraka, tla, rudnog blaga, biljnog i životinjskog svijeta, unapređenja poljoprivredne proizvodnje, ali i turizma – rekla je za Večernji list Marijana Petir.

Istaknula je da su austrijski parlamentarci dali snažnu potporu hrvatskoj Inicijativi, o kojoj se još trebaju očitovati i njihovi kolege iz Slovenije, Mađarske i Italije. Austrijanci su, također, obećali pomoći Hrvatskoj da uvjeri svoje susjede i članice EU u opći značaj osnivanja takve zone.

Uz inicijativu, bilo je riječi i o zbrinjavanju komunalnog, industrijskog i opasnog otpada, poticanju obnovljivih izvora energije s naglaskom na korištenje biomase i austrijskim iskustvima na tom području.

– Austrijance je posebice zanimao hrvatski stav o nuklearnoj i radiološkoj sigurnosti pa smo im skrenuli pozornost na činjenicu da Hrvatska nije zagovornica nuklearne energije i da svoju energetsku neovisnost traži, prije svega, kroz obnovljive izvore energije – rekla je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Sabora RH.

Predsjednica austrijskoga parlamentarnog odbora Brunner pohvalila je „inicijativnost i konstruktivnost“ Hrvatske u traženju temeljnih rješenja i promicanja sveukupne zaštite okoliša.

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:16 15.02.2011.

Koje mazanje očiju. Zabranite zakonom GMO otrov i propišite stroge sankcije. Sve ostalo je trla-baba-lan.....

MA
maraosta
18:49 15.02.2011.

Draga Marijana,ovo je jedna od najpametnijih, najplemenitijih i najvrijedijih inicijativa zadnjih petnaest godina u Hrvatskom saboru.To je minimum na čemu moramo inzistirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije