POPLAVE

Austrijska vlada povećala Fond za katastrofe na milijardu eura

Aftermath of heavy rainfall in Austria
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/8
18.09.2024.
u 14:50

“Povećanjem sredstava u Fondu treba pogođenima poplavom brzo i nebirokratski pomoći”, rekao je kancelar Nehammer.

Austrijski kancelar, narodnjak (ÖVP) Karl Nehammer i potkancelar Werner Kogler iz Zelenih, danas su na konferenciji za medije izvijestili javnost da je Vlada donijela odluku o povećanju sredstava u Fondu za katastrofe na milijardu eura. Time je, kako izvještavaju domaći mediji, oporbenim strankama koje su u predizbornom zamahu, izbila iz ruke adut da “puno priča, a malo čini, što se tiče obeštećenja poplavljenih u Austriji”.

“Povećanjem sredstava u Fondu treba pogođenima poplavom brzo i nebirokratski pomoći”, rekao je kancelar Nehammer. Kako je naglašeno, pokrajina Donja Austrija, koja je proglašena područjem katastrofe, dobit će odmah 45 milijuna eura. Također je moguć i novčani predujam, rečeno je. Medijska konferencija održana je jutros, uoči posljednjeg zasjedanja Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta uoči općih izbora 29. rujna, na kojoj je glavna tema bila poplave u Austriji, posebice u Donjoj Austriji, proglašenom područjem katastrofe.

Uz “dopunu” Fonda za katastrofe na milijardu eura, oboje govornica su izvijestili javnost da je Vlada donijela odluku i o povećanju visine sredstava za socijalne slučajeve vezano uz zaštitu njihovog stanovanja, i to na 40 milijuna eura. Također je odlučeno da troškove otklanjanja šteta nastalih u poplavama, kako poduzeća tako i privatna lica, mogu odbiti od poreznih obveza. Ona poduzeća i tvrtke, koje su pretrpjele veće štete u poplavama, a imaju problema s likvidnošću, dobit će posebne, namjenske kredite. Za kreditiranje je predviđen volumen od 100 milijuna eura. Kako bi se pomoglo poplavom pogođenim poduzećima, odlučeno je da u slučaju da moraju biti dulje vrijeme zatvorena zbog sanacije štete, svoje djelatnike mogu prijaviti na skraćeni rad.

Obojica govornika, i Nehammer i Kogler, zahvalili su svim dobrovoljcima, spasiteljima i organizacijama hitne pomoći na pomoći u spašavanju ljudi i imovine od poplave. Kancelar je istaknuo da bi sljedeće godine trebala biti uložena daljnja milijarda eura u izgradnju zaštite od poplava u Austriji. Međutim, u kojem će sastavu tada biti Vlada, zasad je nepoznato, s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore u ovoj alpskoj zemlji. Međutim, ono što je poznato je da aktualna Vlada narodnjaka (ÖVP) i Zelenih razgovara s Bruxellesom da Austriji odobri novčanu pomoć iz EU Fonda solidarnosti za katastrofe, kao što je to upravo poplava u Austriji.

VIDEO Visok vodostaj rijeke u Beču: Austrija se sprema za poplave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije