NAKON OZBILJNE KRIZE

Austrijski kancelar sazvao Krizni kabinet zbog stanja u Rusiji: Pooštrene sigurnosne mjere

Kancelar Nehammer (desno) i potkancelar Kogler
Foto: Christoph Dunkler BKA
1/7
25.06.2023.
u 16:00

“Ako se dogode konflikti velikih razmjera, mora se paziti na unutarnju sigurnost. Ovdje u Austriji živi 90.000 Ukrajinaca”, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer

Zbog jedne od najozbiljnijih kriza u Rusiji, austrijski kancelar, narodnjak Karl Nehammer sazvao je danas prijepodne Krizni Vladin kabinet. Sastanku su, uz Nehammera, nazočni bili i potkancelar Werner Kogler, ministrica obrane Klaudia Tanner, ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner. Nakon sastanka predstavnicima medija obratili su se Nehammer i njegov zamjenik iz stranke Zelenih Kogler. Oboje govornika najavili su podizanje sigurnosnih mjera u zemlji na viši stupanj i oštriju zaštitu ruskih i ukrajinskih objekata u Austriji. Prije svega veleposlanstava, rezidencija i spomenika, kao primjerice spomenika “Ruskoj armiji” na bečkom Schwarzenbergplatzu itd.

“Ako se dogode konflikti velikih razmjera, mora se paziti na unutarnju sigurnost. Ovdje u Austriji živi 90.000 Ukrajinaca”, rekao je austrijski kancelar.

VEZANI ČLANCI:

“Ne smije se dozvoliti da se unutarruski sukob iznese na austrijsko tlo”, istakao je Nehammer.

Potkancelar Kogler je rekao kako stanje u Rusiji je - i ostaje “zabrinjavajuće”. “Rusija je nuklearna sila, nije dobra vijest, ako se u Rusiji takvo što događa”, dodao je.

Na novinarski upit i kritiku zašto se austrijski Vladini predstavnici sastaju s zakašnjenjem od 36 sati nakon opasnih događaja u Rusiji, Nehammer je odgovorio kako se Kabinet sastaje tek onda kada ima sve relevantne informacije. Uz opasku da se “Kabinet za sigurnost nikada ne sastaje na samom početku”.

VIDEO Wagnerovi borci zauzeli vojne položaje u ruskom gradu Rostovu na Donu

“Važno i pravilno je stalno pratiti i analizirati razvoj događaja”, istakao je austrijski kancelar. Napomenuo je kako “događaji u Rusiji stalno prate” i da je u kontaktu s kolegama u EU i zapadnim Tajnim službama, kao i s ostalim raspoloživim kanalima. Naravno i s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, koji je to preko Twittera potvrdio i pozdravio Nehammerov današnji saziv Kriznog Vladinog kabineta.

Također je najavljen sastanak austrijskog Vijeća sigurnosti sljedećih dana.

VEZANI ČLANCI:

Austrijski kancelar je već jučer na marginama Europa Foruma u Wachau u Donjoj Austriji rekao kako se kod ovakvih događaja, s obzirom da se radi o jednoj od najozbiljnijih sigurnosnih kriza u Rusiji, koja je svjetska nuklearna sila, javlja strah od upotrebe nuklearnog oružja. 

Nehammer je danas posebno naglasio kako su sve sigurnosne vlasi “senzibilizirane” i poduzete određene mjere, jer se “ne smije dozvoliti da se sukob unutar Rusije prenese i na ulice u Austriji“.

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

GALERIJA Borci Wagnera povlače se iz Rostova na Donu

Kancelar Nehammer (desno) i potkancelar Kogler
1/6

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec4.0
09:39 26.06.2023.

Sada su najednom Ukrajinci i Rusi problem. A što je sa stotinama tisuća doktora i inženjera koji siluju naokolo? U zadnjih 2 godine broj silovanja se u Austriji potrostručio!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije