POSLJEDNJI EUROPSKI DIKTATOR

Desetljećima drži vlast, a sada je spasio i Putina: Tko je neuništivi Aleksandar Lukašenko

Russian President Vladimir Putin meets with Belarusian President Alexander Lukashenko in Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
25.06.2023.
u 13:04

Lukašenko je na čelu Bjelorusije od 1994. godine, te je na njezinom čelu već 29 godina. U tom periodu uspješno je rušio i izbjegavao sve pokušaje da ga se svrgne s vlasti. Njegov šesti mandat počeo je u kolovozu 2020. godine nakon kontroverznih izbora na kojima je pobjedio, izazvavši val prosvjeda koji su se pokazali neuspješnima.

Posljednji europski diktator, kako se često govori o Aleksandru Lukašenku, bio je ključna figura u mirnom razrješenju oružane pobune Wagner grupe koja je prijetila stabilnosti Rusije. Barem tako je izgledalo izvana kad je ured bjeloruskog predsjednika objavio da će Jevgenij Prigožin doći u Bjelorusiju, te da mu je tome zahvalio sam ruski predsjednik Vladimir Putin.

Aleksandar Lukašenko jedan je od najbližih Putinovih saveznika zbog čega su se njih dvojica i dogovorila oko raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružje u Bjelorusiji u srpnju ove godine što se smatra svojevrsnim oblikom upozorenja NATO-u.

VIDEO: Građani slave povlačenje Wagnera

Tko je Lukašenko?

Lukašenko je rođen u regiji Vitebsk u Bjelorusiji 30. kolovoza 1954. Kako je bio dijete nevjenčane žene, u školi su ga često maltretirali, piše Insider. U sovjetskoj vojsci obnašao je nekoliko dužnosti, te je bio komunističke mladeži. Napustio je vojsku 1980. godine i preuzeo vođenje farme. U politiku je ušao 1993. godine kad su ga promaknuli da vodi antikorupcijsko vijeće bjeloruskog parlamenta.

Lukašenko je na čelu Bjelorusije od 1994. godine, te je na njezinom čelu već 29 godina. U tom periodu uspješno je rušio i izbjegavao sve pokušaje da ga se svrgne s vlasti. Njegov šesti mandat počeo je u kolovozu 2020. godine nakon kontroverznih izbora na kojima je pobijedio, izazvavši val prosvjeda koji su se pokazali neuspješnima.

VEZANE VIJESTI

Lukašenko (68) započeo je šesti mandat nakon kontroverznih bjeloruskih predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. Zapadne su zemlje uvelike smatrale rezultate izbora lažnima, a stotine tisuća Bjelorusa izašlo je na ulice prosvjedujući protiv Lukašenkovih pokušaja da se održi na vlasti, piše USA Today. Tad je dobio podršku od Putina, a s druge strane nema političkog poteza Vladimira Putina u međunarodnoj politici kojeg nije odobrio.

Nakon žestokog obračunavanja s prosvjednicima, Zapad nije priznao izbore kao ni Lukašenka kao predsjednika, no s druge strane bjeloruski predsjednik istaknuo je kako ga nije briga što EU misli o njemu jer ga oni nisu ni izabrali.

Tijekom posjeta tvornici traktora 2021., Lukašenko jasno je rekao kako će otići s vlasti. "Održali smo izbore. Dok me ne ubijete, neće biti drugih izbora", odgovorio je na pitanje novinara.

Russian President Vladimir Putin meets with Belarusian President Alexander Lukashenko in Sochi
1/4

Smijao se McDonald'su, a COVID liječio votkom

Nakon što je u studenom 2022. godine McDonald's napustio Bjelorusiju, Lukašenko se tome smijao uz komentar: "I mi znamo prerezati kruh i unutra staviti komad mesa, pržene krumpiriće i salatu", rekao je. Prkosni stav imao je i kad je riječ o COVID-19. Početno je tvrdio kako votka i sauna mogu držati COVID-19 od osobe, a onda je sam 'pokupio' virus te tvrdio kako se oporavio "na nogama".

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

Komentara 28

Avatar Dinarid
Dinarid
13:24 25.06.2023.

netko stvarno vjeruje da je jučerašnje zaustavljanje wagnera bio rezultat pregovora Lukašenka??? hahaha

BR
barba roga
13:19 25.06.2023.

lukašenko je obična putinova marioneta i vjerovati da je on nešto ispregovarao mogu samo oni koji nemaju blage veze o situaciji i odnosima na istoku

Avatar Grubi
Grubi
15:26 25.06.2023.

Novi predjednikk Belorusije zove se Prigosin, ima i atomsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije