PROCEDURA MICANJA

Autor 25. amandmana otkrio još jedan način da se sruši Trump

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.04.2017.
u 22:30

Profesor John Feerick pojašnjava proceduru micanja američkog predsjednika

Kada američki predsjednik mora odstupiti s dužnosti? Uz “impeachment”, ustav nudi još jednu mogućnost. Kad je nesposoban obnašati dužnost. A tada mora dužnost predati potpredsjedniku – milom ili silom, aktivacijom 25. amandmana koji je sastavio profesor John Feerick.

– Čast je biti dio povijesti – govori nam Feerick. Napunio je 80 godina, no još radi sa studentima na Pravnom fakultetu sveučilišta Fordham. Njihovih je godina bio Feerick, dijete imigranata iz Irske, kad je napisao amandman s kojim se od početka mandata Donalda Trumpa špekulira u javnom i političkom životu. O Trumpu ne želi govoriti, no profesor – živuća legenda, ali i otac šestero djece koji je preko kćeri koja se bavi postkonfliktnim društvima vezan i za Hrvatsku – objašnjava autor amandmana usvojenog prije točno 50 godina a koji, objašnjava, pokriva situacije kad predsjednik doživi fizičku i mentalnu nesposobnost, kao i situacije u kojima je izvan dosega komunikacije, kod otmice ili tehnoloških problema.

– Ustav je bio nedorečen. U njemu je stajalo samo da potpredsjednik preuzima dužnost, ali ništa o tome tko proglašava nesposobnost – govori profeso, koji je za knjigu o toj temi nominiran za Pulitzerovu nagradu. Najveću je krizu izazvalo zdravstveno stanje predsjednika Woodrowa Wilsona. On je, nakon moždanog udara 1919., zadnjih 19 mjeseci mandata bio nesposoban za rad i odsutan iz javnosti, a njegove je poruke kabinetu prenosila supruga Edith. Sumnje da poruke i nisu dolazile od predsjednika nagnala je povjesničare da je nazovu “prvom predsjednicom”. Taj je primjer potaknuo Feericka na bavljenje problemom koje je rezultiralo člankom objavljenim u jesen 1963. koji je, dodaje, prošao potpuno neprimijećen. A onda se, u studenome, dogodio Dallas i ubojstvo Johna Kennedyja. A što bi bilo da je Kennedy bio teško ranjen?

– Mogućnost da u doba hladnog rata i nuklearne utrke država ostane bez nazočnog i zdravog predsjednika imala je veliku težinu – prisjeća se. I tad je senator Birch Bayh, koji je odradio politički dio, i Američka udruga pravnika pronašla Feerickov članak i pozvala ga da sastavi amandman. Rad je trajao do 1967.

– U njemu se kaže da predsjednik sam može proglasiti nesposobnost i ponovno stupiti na dužnost kad se oporavi. Tako je Georgea W. Busha dva puta, kad je bio pod anestezijom, aktivirao amandman – govori. No što ako predsjednik ne može ili ne želi objaviti nesposobnost?

– Tada potpredsjednik i većina kabineta proglašava predsjednika nesposobnim. Nismo htjeli te ovlasti dati liječnicima, već ljudima s kojima predsjednik svakodnevno surađuje. Ako se predsjednik s time ne slaže, Kongres će u 21 dan razriješiti problem. Može se vratiti na dužnost samo ako dvije trećine oba doma Kongresa odbace odluku potpredsjednika i kabineta – kaže te dodaje da je to zalog za budućnost jer dosad ni jednom nije aktivirana ta procedura.

>> Procurio detalj sa sastanka: Kako je Trump šokirao Merkel

>> Trump potpisao uredbu - ukida ključnu mjeru Obamina plana o klimi

Ključne riječi

Komentara 10

DA
Dada24
00:56 02.04.2017.

Ostavite covjeka na miru

LU
Lujo123
18:44 02.04.2017.

Hahahahahahahahaha - o jadni soroševci! Kaj vam aparati kiksaju? Još malo i ode vaš gazda za rokfelerom - hahahahahahaha!!!

JE
JediniSMozgom
13:01 02.04.2017.

Znači prvo se žalite kako je opasno to što je Trump bio rekao da možda neće prihvatiti rezultate izbora ako pobijedi, i sada vi ne možete prihvatiti te rezultate i želite se riješiti predsjednika koji je potpuno pošteno pobijedio i nije ništa loše napravio. Ne može sve biti po vašemu, i zato prestanite širiti lažne vijesti. Koliko su vam platili i tko vam je platio, Večernji list? Tko je uopće Sandra Veljković i koliko su joj platili? Ljudi smiju imati svoje mišljenje, ali bilo koje "ugledne" vijesti ne smiju. Svima koji čitaju ovaj članak, ne možete se riješiti Trumpa osim ako ne prekrši zakone ili napravi nešto. Nastavite cmizdriti i plakati kao djeca u vrtiću ili odrastite. Nitko ne može plakati 8 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije