Prihvatni centri

Azilantima ne dolazi liječnik, ali imaju pravo na zdravstvenu zaštitu

Azilanti u Ježevu, portal (1)
10.04.2014.
u 17:00

U Ministarstvu zdravlja kažu da se promijenio samo izvor financiranja. Zašto to ne znaju u domu zdravlja i prihvatilištima

Tražitelji azila smješteni u hotelu Porin u zagrebačkim Dugavama, njih oko 140, ostali su bez liječnika. Od početka godine liječnik u hotel Porin više ne dolazi, što je bila dobra praksa, a tražitelji azila se, u slučaju zdravstvenih problema, upućuju na Hitnu pomoć.

Iako po zakonu tražitelji azila imaju pravo na hitnu pomoć, ali ne i na primarnu zdravstvenu zaštitu, za te je ljude liječnik dosad, doznajemo, dolazio u hotel Porin na pola radnog vremena.

Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo unutarnjih poslova prije tri je tjedna zbog ovog problema održalo sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravlja, ali, kažu, nije postignuto zadovoljavajuće rješenje.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja kažu da se stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca promijenio samo izvor financiranja pa usluge zdravstvene zaštite strancima u MUP-ovim prihvatnim centrima od 1. siječnja plaća Ministarstvo zdravlja, a ne više HZZO.

– Dom zdravlja Zagrebačke županije i DZ Zagreb-centar i dalje provode zdravstvenu zaštitu tražitelja azila, azilanata i stranaca pod privremenom i supsidijarnom zdravstvenom zaštitom, članova obitelji azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom te stranaca koji nezakonito borave u prihvatnim centrima – kažu u MIZ-u. Ti ljudi imaju pravo na hitnu pomoć i zdravstvenu zaštitu u istom opsegu kao i osigurana osoba iz obveznog zdravstvenog osiguranja, dok stranac koji nezakonito boravi u RH ima pravo na hitnu medicinsku pomoć.

>> Zemlja smo koju izbjegavaju: Hrvatsku zaobilaze i azilanti!

Komentara 3

KA
kafka
17:44 10.04.2014.

U zakonu piše da imaju pravo, ali ne i kako to pravo ostvariti u posebnim slučajevima.

XA
xaron
19:41 10.04.2014.

Pa imamo toliko privatnih klinika koje bi im mogle pružiti vrhunske zdravstvene usluge.

DU
Deleted user
11:20 11.04.2014.

Da li meni lijecnik dolazi svaki dan u kucu? Ne, i ja moram u obliznji dom zdravlja! Prema tome zasto i oni to ne bi mogli??? Po cemu su oni bolji od mene ili svakog drugog stanovnika RH???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije